Domácí žloutkové řezy
Ingredience
Listové těsto |
400 g |
Cukr krupice |
100 g |
Mléko plnotučné |
750 ml |
Pudinkový prášek - vanilkový |
2 ks |
Rum |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
125 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Cukr moučkový |
120 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 9 porcí
- Na pracovní desce rozválíme těsto na obdélník a nakrájíme na 3 stejné pruhy. Položíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Ve 250ml mléka rozmícháme žloutky a pudinkové prášky. Zbylé mléko s cukrem přivedeme k varu, přilijeme rozmíchané pudinky a za stálého míchání krátce povaříme. Odstavíme z plotny, vmícháme 3 lžíce rumu a necháme vychladnout.
- Do vychladlého krému zlehka vmícháme ušlehanou smetanu.
- Upečené pruhy těsta podélně rozkrojíme, polovinu vzniklých pruhů potřeme silnou vrstvou žloutkového krému a přiklopíme zbylými pruhy těsta, které předem nakrojíme na řezy.
- V hrnku rozmícháme moučkový cukr s rumem a potom přilijeme vroucí vodu. Směs třeme tak dlouho, až zbělá a zhoustne. Pokud je poleva řídká, přidáme cukr, když je moc hustá, přilijeme trochu vody.
- Povrch moučníku potřeme polevou a podle naznačených řezů nakrájíme porce. Polevu necháme ztuhnout.