Telecí kýta plněná brzlíkem a játry
Ingredience
Chřest sterilovaný |
120 g |
Citronová šťáva |
30 ml |
Holandská omáčka |
5 dl |
Játra husí |
120 g |
Máslo čerstvé |
180 g |
Olej olivový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
50 g |
Sůl |
20 g |
Telecí brzlík |
120 g |
Telecí kýta |
800 g |
Víno bílé |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brzlík očistíme a vložíme do studené, osolené vody, povaříme 10 minut, scedíme a necháme okapat. Husí játra nakrájíme na nudličky a opečeme na 40g rozpáleného másla ze všech stran dozlatova, hotová osolíme. Okapaný brzlík nakrájíme na menší plátky, pokapeme citronovou šťávou a také opečeme na rozpáleném másle (40g) ze všech stran, osolíme.
- Telecí kýtu rozkrojíme na dvě poloviny a každou polovinu podélně nakrojíme tak, aby se dala rozevřít. Opatrně naklepeme, nasolíme, opepříme, jednu polovinu naplníme opečenými játry, druhou brzlíkem a obě náplně posypeme nasekanou petrželkou. Nakrojené kýty zavřeme a sepneme párátky nebo jehlami. Osolíme, opepříme, na velké pánvi rozpálíme olej a naplněné kýty opečeme z obou stran, při otáčení vložíme na pánev 100g másla. Opečené kýty podlijeme vínem a necháme dusit.
- Podáváme přelité holandskou omáčkou a ozdobené špičkami chřestu.