Telecí kýta plněná brzlíkem a játry

Ingredience


Chřest sterilovaný 120 g
Citronová šťáva 30 ml
Holandská omáčka 5 dl
Játra husí 120 g
Máslo čerstvé 180 g
Olej olivový 30 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 50 g
Sůl 20 g
Telecí brzlík 120 g
Telecí kýta 800 g
Víno bílé 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brzlík očistíme a vložíme do studené, osolené vody, povaříme 10 minut, scedíme a necháme okapat. Husí játra nakrájíme na nudličky a opečeme na 40g rozpáleného másla ze všech stran dozlatova, hotová osolíme. Okapaný brzlík nakrájíme na menší plátky, pokapeme citronovou šťávou a také opečeme na rozpáleném másle (40g) ze všech stran, osolíme.
  2. Telecí kýtu rozkrojíme na dvě poloviny a každou polovinu podélně nakrojíme tak, aby se dala rozevřít. Opatrně naklepeme, nasolíme, opepříme, jednu polovinu naplníme opečenými játry, druhou brzlíkem a obě náplně posypeme nasekanou petrželkou. Nakrojené kýty zavřeme a sepneme párátky nebo jehlami. Osolíme, opepříme, na velké pánvi rozpálíme olej a naplněné kýty opečeme z obou stran, při otáčení vložíme na pánev 100g másla. Opečené kýty podlijeme vínem a necháme dusit.
  3. Podáváme přelité holandskou omáčkou a ozdobené špičkami chřestu.