Koláč s borůvkami a tvarohem
Ingredience
Borůvky |
2.5 dl |
Cukr krystal |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Droždí |
10 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka polohrubá |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh tvrdý |
150 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okapané borůvky smícháme s lžící moučkového cukru.
- Tvrdý tvaroh jemně nastrouháme a smícháme s trochou moučkového cukru.
- Nižší hrnec nebo kulatou zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V mísce rozdrobíme droždí, posypeme lžící krystalového cukru, zalijeme lžící vlažného mléka, zaprášíme moukou a kvásek necháme 15 minut na teplém místě vykynout.
- Ve velké míse smícháme mouku, sůl, vajíčko, cukr a rozpuštěné máslo, přidáme kvásek a zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě přibližně 30 minut vykynout.
- Z vykynutého těsta vyválíme kulatou placku, kterou dáme do vymazaného hrnku, přimáčneme ji k stěnám a zbytek těsta, který přečnívá přes okraje zatím necháme být. Na dno nasypeme nastrouhaný tvaroh, na něj dáme borůvky a přikryjeme je těstem, které přečnívá přes okraje. Uprostřed necháme kulatý otvor o průměru přibližně 5 cm.
- Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě, až má zlatavou barvu. Před koncem pečení jej můžeme potřít máslem nebo rozšlehaným žloutkem.