Koláč s borůvkami a tvarohem

Ingredience


Borůvky 2.5 dl
Cukr krystal 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Droždí 10 g
Máslo čerstvé 30 g
Mléko polotučné 1 dl
Mouka polohrubá 250 g
Sůl 1 špetka
Tvaroh tvrdý 150 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okapané borůvky smícháme s lžící moučkového cukru.
  2. Tvrdý tvaroh jemně nastrouháme a smícháme s trochou moučkového cukru.
  3. Nižší hrnec nebo kulatou zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  4. V mísce rozdrobíme droždí, posypeme lžící krystalového cukru, zalijeme lžící vlažného mléka, zaprášíme moukou a kvásek necháme 15 minut na teplém místě vykynout.
  5. Ve velké míse smícháme mouku, sůl, vajíčko, cukr a rozpuštěné máslo, přidáme kvásek a zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě přibližně 30 minut vykynout.
  6. Z vykynutého těsta vyválíme kulatou placku, kterou dáme do vymazaného hrnku, přimáčneme ji k stěnám a zbytek těsta, který přečnívá přes okraje zatím necháme být. Na dno nasypeme nastrouhaný tvaroh, na něj dáme borůvky a přikryjeme je těstem, které přečnívá přes okraje. Uprostřed necháme kulatý otvor o průměru přibližně 5 cm.
  7. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě, až má zlatavou barvu. Před koncem pečení jej můžeme potřít máslem nebo rozšlehaným žloutkem.