Bažant na žampionech s husími játry

Ingredience


Bažant obecný 800 g
Cibule 100 g
Hovězí vývar základní 3 dl
Játra husí 150 g
Máslo čerstvé 120 g
Nové koření celé 2 g
Pepř černý celý 2 g
Slanina vepřová 200 g
Sůl 10 g
Víno bílé 1 dl
Žampiony čerstvé 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěného bažanta protkneme a naplníme slaninou, osolíme vevnitř i na povrchu a pevně svážeme provázkem. V pekáči osmahneme na 50g másla cibuli nasekanou nadrobno, na tento základ vložíme bažanta a opečeme z každé strany. Přidáme nové koření, pepř a nožičky z žampionů, které použijeme na omáčku. Zalijeme vývarem a zakryté dusíme v troubě při střední teplotě asi 30 minut.
  2. Zatím žampiony a husí játra nakrájené na plátky opečeme na zbylém másle, zalijeme vínem a krátce podusíme, hotové osolíme.
  3. Upečené bažanty vyjmeme a naporcujeme, šťávu scedíme a smícháme s játry a žampiony. Podáváme porci bažanta ozdobenou plátky jater a žampionů, přelitou sosem.