Bažant na žampionech s husími játry
Ingredience
Bažant obecný |
800 g |
Cibule |
100 g |
Hovězí vývar základní |
3 dl |
Játra husí |
150 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Nové koření celé |
2 g |
Pepř černý celý |
2 g |
Slanina vepřová |
200 g |
Sůl |
10 g |
Víno bílé |
1 dl |
Žampiony čerstvé |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěného bažanta protkneme a naplníme slaninou, osolíme vevnitř i na povrchu a pevně svážeme provázkem. V pekáči osmahneme na 50g másla cibuli nasekanou nadrobno, na tento základ vložíme bažanta a opečeme z každé strany. Přidáme nové koření, pepř a nožičky z žampionů, které použijeme na omáčku. Zalijeme vývarem a zakryté dusíme v troubě při střední teplotě asi 30 minut.
- Zatím žampiony a husí játra nakrájené na plátky opečeme na zbylém másle, zalijeme vínem a krátce podusíme, hotové osolíme.
- Upečené bažanty vyjmeme a naporcujeme, šťávu scedíme a smícháme s játry a žampiony. Podáváme porci bažanta ozdobenou plátky jater a žampionů, přelitou sosem.