Česnekový chléb s majoránkou

Ingredience


Bazalka 1 kávová lžička
Česnek 2 stroužek
Cukr krystal 1 polévková lžíce
Droždí sušené 1 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 200 ml
Mouka bezlepková Mantler 250 g
Mouka rýžová 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Tymián sušený 1 kávová lžička
Xantanová guma 1 špetka
Tuk 10 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Česnek oloupeme a utřeme. Cukr rozmícháme s droždím ve vlažném mléce a necháme vykynout na teplém místě. Směs osolíme, přidáme rozpuštěné máslo, nasekané bylinky, utřený česnek a postupně přisypáváme mouky, které ve směsi postupně rozmícháváme se špetkou xantanové gumy.
  2. Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta, které dáme do tukem vymazané formy na biskupský chlebíček a necháme těsto ještě vykynout.
  3. Troubu předehřejeme na 200°C. Po vykynutí těsto ve formě vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zlatova. Upečený chléb podáváme vychladlý, nakrájený na krajíce, podobně jako ostatní pečivo.