Hrachová polévka
Ingredience
Česnek |
6.6 g |
Hrách loupaný |
200 g |
Majoránka |
0.6 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.6 g |
Petržel - nať |
5 g |
Polévkové koření |
13.3 g |
Sůl |
20 g |
Tuk |
66.6 g |
Voda pitná |
2 l |
Žemle tuková |
66.6 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hrách přebereme a propláchneme. Zalijeme ho vodou a necháme máčet, aby nabobtnal. Ve stejné vodě hrách uvaříme doměkka a prolisujeme.
- Ze tří čtvrtin dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou.
- Uvedeme do varu, přidáme rozemnutou majoránku, mletý pepř a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 10 minut.
- Ke konci varu do polévky přidáme česnek utřený se solí, krátce povaříme a poté polévku procedíme.
- Nakonec do polévky přidáme polévkové koření a důkladně provaříme.
- Omytou a jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vsypeme do polévky spolu s osmaženou žemlí při podávání.