Kynutý koláč s borůvkami a sněhem z bílků
Ingredience
Borůvky |
0.5 kg |
Cukr krupice |
250 g |
Cukr moučkový |
2 kávová lžička |
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
300 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich a krupicového cukru tuhý sníh.
- Do hrnku rozdrobíme 20 g droždí, přidáme 2 lžičky moučkového cukru a 4 lžíce mléka, promícháme a kvásek necháme přikrytý utěrkou na teplém místě 15 minut kynout.
- Ve velké míse smícháme mouku se žloutky, máslem a kváskem, uhněteme těsto, vyválíme, rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme 30 minut kynout. Vykynuté těsto posypeme borůvkami a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě.
- Před koncem pečení na koláč rozetřeme sníh z bílků a dopečeme.