Kynutý koláč s borůvkami a sněhem z bílků

Ingredience


Borůvky 0.5 kg
Cukr krupice 250 g
Cukr moučkový 2 kávová lžička
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 300 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  2. Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich a krupicového cukru tuhý sníh.
  3. Do hrnku rozdrobíme 20 g droždí, přidáme 2 lžičky moučkového cukru a 4 lžíce mléka, promícháme a kvásek necháme přikrytý utěrkou na teplém místě 15 minut kynout.
  4. Ve velké míse smícháme mouku se žloutky, máslem a kváskem, uhněteme těsto, vyválíme, rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme 30 minut kynout. Vykynuté těsto posypeme borůvkami a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě.
  5. Před koncem pečení na koláč rozetřeme sníh z bílků a dopečeme.