Dort z tvarohového těsta s borůvkami

Ingredience


Borůvky 5 dl
Cukr krystal 100 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná celozrnná 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hrubá 1 polévková lžíce
Pšeničná krupice 2 polévková lžíce
Tvaroh měkký 0.5 kg
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  3. Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
  4. V míse utřeme zbylé změklé máslo s cukrem a žloutky, přimícháme měkký tvaroh, vanilkový cukr, celozrnnou mouku smíchanou s práškem do pečiva, krupici a nakonec ještě po částech vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta vlijeme do dortové formy, nasypeme na něj část borůvek, zalijeme druhou polovinou těsta a nahoru rozprostřeme zbylé borůvky.
  5. Dort pečeme přibližně 40 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Upečený necháme ve formě chvíli zchladnout, pak z formy vyjmeme a před krájením necháme vychladnout úplně.