Dort z tvarohového těsta s borůvkami
Ingredience
Borůvky |
5 dl |
Cukr krystal |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná celozrnná |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hrubá |
1 polévková lžíce |
Pšeničná krupice |
2 polévková lžíce |
Tvaroh měkký |
0.5 kg |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
- V míse utřeme zbylé změklé máslo s cukrem a žloutky, přimícháme měkký tvaroh, vanilkový cukr, celozrnnou mouku smíchanou s práškem do pečiva, krupici a nakonec ještě po částech vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta vlijeme do dortové formy, nasypeme na něj část borůvek, zalijeme druhou polovinou těsta a nahoru rozprostřeme zbylé borůvky.
- Dort pečeme přibližně 40 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Upečený necháme ve formě chvíli zchladnout, pak z formy vyjmeme a před krájením necháme vychladnout úplně.