Koláč z kynutého těsta s borůvkami a drobenkou
Ingredience
Borůvky |
0.5 l |
Cukr krupice |
70 g |
Cukr moučkový |
60 g |
Cukr vanilka |
2 ks |
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Mouka polohrubá |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Z poloviny másla, moučkového cukru, jednoho balíčku vanilkového cukru a polohrubé mouky v misce připravíme drobenku.
- Do hrnku rozdrobíme 20 g droždí, přidáme krupicový cukr a 1,5 dl mléka, promícháme a kvásek necháme přikrytý utěrkou na teplém místě 15 minut kynout.
- Do velké mísy smícháme hladkou mouku, sůl, jeden balíček vanilkového cukru a vajíčko, přidáme kvásek, zbylé mléko a rozpuštěnou zbývající polovinu másla. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut na teplém místě vykynout.
- Vykynuté těsto rozválíme na plech s pečicím papírem a posypeme borůvkami a drobenkou.
- Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.