Koláč z kynutého těsta s borůvkami a drobenkou

Ingredience


Borůvky 0.5 l
Cukr krupice 70 g
Cukr moučkový 60 g
Cukr vanilka 2 ks
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 120 g
Mléko polotučné 3 dl
Mouka polohrubá 100 g
Mouka pšeničná hladká 500 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  2. Z poloviny másla, moučkového cukru, jednoho balíčku vanilkového cukru a polohrubé mouky v misce připravíme drobenku.
  3. Do hrnku rozdrobíme 20 g droždí, přidáme krupicový cukr a 1,5 dl mléka, promícháme a kvásek necháme přikrytý utěrkou na teplém místě 15 minut kynout.
  4. Do velké mísy smícháme hladkou mouku, sůl, jeden balíček vanilkového cukru a vajíčko, přidáme kvásek, zbylé mléko a rozpuštěnou zbývající polovinu másla. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut na teplém místě vykynout.
  5. Vykynuté těsto rozválíme na plech s pečicím papírem a posypeme borůvkami a drobenkou.
  6. Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.