Šťáva z čerstvých hrušek
Ingredience
Cukr krystal |
400 g |
Hrušky |
1 kg |
Kyselina citrónová |
10 g |
Voda pitná |
7 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Dobře zralé hrušky důkladně omyjeme, odstraníme jadřince a umeleme na masovém mlýnku. Přilijeme 2dl vody, odložíme a při pokojové teplotě necháme kvasit cca 7dní. Poté přecedíme a necháme stát další 3-4 dny, dokud se neusadí kal.
- Opatrně slijeme. Cukr s kyselinou citronovou rozmícháme ve zbylé vodě, svaříme a přidáme ke šťávě. Rozdělíme do lahví a zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 10 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme na studeném a temném místě.