Pečené nové brambory s bylinkami a zelím

Ingredience


Brambory rané 1.5 kg
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Kmín celý 2 kávová lžička
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1 dl
Zelí hlávkové bílé 1 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nové brambory dobře omyjeme, slupku jim necháme. Větší brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné necháme v celku. Brambory dáme do mísy, prosolíme je, posypeme kmínem, promícháme a poklademe na suchý plech. Dáme je do předem vyhřáté trouby a pečeme minimálně 30-40 minut do zlatova. Kopr a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. Mezitím očistíme hlávku bílého zelí, rozkrájíme ji na čtvrtky a vykrojíme košťál. Poté zelí velmi jemně nakrájíme. Dáme je do mísy, promícháme s 0,5 lžičky soli, pepřem a lžící cukru. Rukama zelí prohněteme tak, že ztratí na objemu. Zelí dáme do hrnce, přilijeme 1 dl vody a pod pokličkou zelí dusíme doměkka (přibližně 15-20 minut). Z podušeného zelí slijeme vodu, kterou zachytíme.
  3. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme. V pánvi si rozpálíme sádlo, na kterém zpěníme cibuli, přimícháme mouku a usmažíme tmavou jíšku, kterou zředíme slitou vodou ze zelí. Jíšku dohladka vymícháme a přidáme ji k zelí.
  4. Za stálého míchání zelí s jíškou povaříme asi 3-5 minut a dochutíme cukrem.
  5. Na každou porci horkých brambor poklademe tenké plátky másla, posypeme je bylinkami, přiložíme k nim podušené sladké zelí a podáváme.