Pečené nové brambory s bylinkami a zelím
Ingredience
Brambory rané |
1.5 kg |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1.5 polévková lžíce |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 dl |
Zelí hlávkové bílé |
1 kg |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nové brambory dobře omyjeme, slupku jim necháme. Větší brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné necháme v celku. Brambory dáme do mísy, prosolíme je, posypeme kmínem, promícháme a poklademe na suchý plech. Dáme je do předem vyhřáté trouby a pečeme minimálně 30-40 minut do zlatova. Kopr a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
- Mezitím očistíme hlávku bílého zelí, rozkrájíme ji na čtvrtky a vykrojíme košťál. Poté zelí velmi jemně nakrájíme. Dáme je do mísy, promícháme s 0,5 lžičky soli, pepřem a lžící cukru. Rukama zelí prohněteme tak, že ztratí na objemu. Zelí dáme do hrnce, přilijeme 1 dl vody a pod pokličkou zelí dusíme doměkka (přibližně 15-20 minut). Z podušeného zelí slijeme vodu, kterou zachytíme.
- Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme. V pánvi si rozpálíme sádlo, na kterém zpěníme cibuli, přimícháme mouku a usmažíme tmavou jíšku, kterou zředíme slitou vodou ze zelí. Jíšku dohladka vymícháme a přidáme ji k zelí.
- Za stálého míchání zelí s jíškou povaříme asi 3-5 minut a dochutíme cukrem.
- Na každou porci horkých brambor poklademe tenké plátky másla, posypeme je bylinkami, přiložíme k nim podušené sladké zelí a podáváme.