Bramborovo-květákové koule
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Brambory |
1 kg |
Květák |
1 kg |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej slunečnicový |
3 dl |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 g |
Petržel - nať |
20 g |
Strouhanka |
100 g |
Sůl |
0.5 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme doměkka asi 20 minut. Květák rozdělíme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme doměkka 10 minut. Potom brambory a květák scedíme a společně mačkadlem rozmačkáme. Přidáme vejce, jemně nastrouhaný sýr, nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř a ještě jednou všechny suroviny rozšťoucháme. Z připraveného těsta pomocí dlaní tvarujeme koule, které obalíme ve strouhance.
- Do vysoké pánve vlijeme olej, rozehřejeme, pokládáme připravené koule a po každé straně je opékáme přibližně 5 minut.
- Do pánvičky dáme na malé kousky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme máslo, slaninu opečeme na křupavé kousky, nakonec přisypeme mletou sladkou papriku a ihned stáhneme ze sporáku.
- Opečené koule naložíme na talíře, posypeme je opečenou slaninou, polijeme tukem a jídlo podáváme.