Bramborovo-květákové koule

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Brambory 1 kg
Květák 1 kg
Máslo čerstvé 50 g
Olej slunečnicový 3 dl
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 g
Petržel - nať 20 g
Strouhanka 100 g
Sůl 0.5 g
Sýr Parmezán 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme doměkka asi 20 minut. Květák rozdělíme na růžičky, vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme doměkka 10 minut. Potom brambory a květák scedíme a společně mačkadlem rozmačkáme. Přidáme vejce, jemně nastrouhaný sýr, nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř a ještě jednou všechny suroviny rozšťoucháme. Z připraveného těsta pomocí dlaní tvarujeme koule, které obalíme ve strouhance.
  2. Do vysoké pánve vlijeme olej, rozehřejeme, pokládáme připravené koule a po každé straně je opékáme přibližně 5 minut.
  3. Do pánvičky dáme na malé kousky nakrájenou anglickou slaninu, přidáme máslo, slaninu opečeme na křupavé kousky, nakonec přisypeme mletou sladkou papriku a ihned stáhneme ze sporáku.
  4. Opečené koule naložíme na talíře, posypeme je opečenou slaninou, polijeme tukem a jídlo podáváme.