Šumavské krupicové noky s borůvkovou omáčkou
Ingredience
Borůvky |
250 g |
Cukr krystal |
1 polévková lžíce |
Krupička dětská |
150 g |
Máslo čerstvé |
55 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Smetana 12% (konzumní) |
120 g |
Solamyl |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Tvaroh měkký |
250 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2.2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Borůvky pečlivě přebereme a v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou. Borůvky dáme do hrnce s 1 dl vody, přimícháme cukr, skořici, lžíci másla a špetku soli, a borůvky rozvaříme. V hrnku rozmícháme Solamyl s třemi lžícemi vody a zahustíme borůvkovou směs v hrnci, kterou pak ještě zjemníme přimícháním smetany.
- Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
- Zbylé máslo v míse utřeme se žloutky a tvarohem, pak přimícháme dětskou krupičku a nakonec sníh z bílků. Z těsta vykrajujeme namočenou lžící noky, které ve vařící osolené vodě uvaříme doměkka.
- Uvařené noky rozložíme na servírovací talíře, polijeme borůvkovou omáčkou a podáváme.