Šumavské krupicové noky s borůvkovou omáčkou

Ingredience


Borůvky 250 g
Cukr krystal 1 polévková lžíce
Krupička dětská 150 g
Máslo čerstvé 55 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Smetana 12% (konzumní) 120 g
Solamyl 1 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Tvaroh měkký 250 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 2.2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky pečlivě přebereme a v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou. Borůvky dáme do hrnce s 1 dl vody, přimícháme cukr, skořici, lžíci másla a špetku soli, a borůvky rozvaříme. V hrnku rozmícháme Solamyl s třemi lžícemi vody a zahustíme borůvkovou směs v hrnci, kterou pak ještě zjemníme přimícháním smetany.
  2. Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
  3. Zbylé máslo v míse utřeme se žloutky a tvarohem, pak přimícháme dětskou krupičku a nakonec sníh z bílků. Z těsta vykrajujeme namočenou lžící noky, které ve vařící osolené vodě uvaříme doměkka.
  4. Uvařené noky rozložíme na servírovací talíře, polijeme borůvkovou omáčkou a podáváme.