Sýrový mazanec

Ingredience


Droždí 20 g
Hřebíček 2 g
Mouka polohrubá 330 g
Šafrán 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Strouhanka 40 g
Sýr Ementál (Primátor) 150 g
Tuk 30 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do horké smetany postupně a za stálého míchání přisypeme 250 gramů mouky, dobře promícháme, odstavíme a necháme chladnout. Přidáme vejce, droždí, zbytek mouky, ochutíme mletým hřebíčkem, špetkou šafránu, nakonec přidáme strouhaný ementál a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
  2. Formu na bábovku nebo na dort vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, naplníme těstem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 až 50 minut.
  3. Mazanec vyklopíme, naporcujeme a podáváme vychladlý.