Sýrový mazanec
Ingredience
Droždí |
20 g |
Hřebíček |
2 g |
Mouka polohrubá |
330 g |
Šafrán |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Strouhanka |
40 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
150 g |
Tuk |
30 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do horké smetany postupně a za stálého míchání přisypeme 250 gramů mouky, dobře promícháme, odstavíme a necháme chladnout. Přidáme vejce, droždí, zbytek mouky, ochutíme mletým hřebíčkem, špetkou šafránu, nakonec přidáme strouhaný ementál a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
- Formu na bábovku nebo na dort vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, naplníme těstem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 až 50 minut.
- Mazanec vyklopíme, naporcujeme a podáváme vychladlý.