Špenátové karbanátky a květáková polévka
Ingredience
Brambory |
8 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Květák |
1 ks |
Mouka kukuřičná |
7 polévková lžíce |
Mouka pohanková |
2 polévková lžíce |
Mouka sójová plnotučná |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Špenátový protlak mražený |
250 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 45% |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Klobása vepřová |
2 ks |
Máslo čerstvé |
25 g |
Strouhanka |
50 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, květák propláchneme pod tekoucí vodou a rozdělíme ho na růžičky velké jako nakrájené brambory, česnek utřeme, cibuli nasekáme nadrobno, sýr nastrouháme, klobásy nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kousky, špenátový protlak necháme rozmrazit. Brambory a květák uvaříme v hrnci s vodou doměkka.
- Než se květák a brambory uvaří, připravíme si světlou jíšku z másla a kukuřičné mouky. Až je zelenina měkká, polovinu vybereme děrovanou naběračkou do mísy jako základ pro karbanátky. Připravenou jíšku rozmícháme v polévce a ještě ji 20 minut vaříme. Hotovou polévku podle chuti dosolíme a podáváme ji horkou.
- Z odložené zeleniny v míse připravíme karbanátky tak, že k ní přidáme rozmražený špenátový protlak, vejce, nasekanou cibuli, utřený česnek a nakrájené nebo nastrouhané klobásy a nastrouhaný sýr. Směs ochutíme solí a zahustíme kukuřičnou, pohankovou a sójovou moukou tak, aby se ze směsi daly tvarovat karbanátky. Karbanátky v dlaních vytvarujeme, před smažením je obalíme ve strouhance a smažíme je po obou stranách dozlatova, nejlépe na olivovém oleji. Karbanátky podáváme teplé.