Špenátové karbanátky a květáková polévka

Ingredience


Brambory 8 ks
Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Květák 1 ks
Mouka kukuřičná 7 polévková lžíce
Mouka pohanková 2 polévková lžíce
Mouka sójová plnotučná 2 polévková lžíce
Olej olivový 5 polévková lžíce
Špenátový protlak mražený 250 g
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 45% 200 g
Vejce slepičí 1 ks
Klobása vepřová 2 ks
Máslo čerstvé 25 g
Strouhanka 50 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, květák propláchneme pod tekoucí vodou a rozdělíme ho na růžičky velké jako nakrájené brambory, česnek utřeme, cibuli nasekáme nadrobno, sýr nastrouháme, klobásy nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na drobné kousky, špenátový protlak necháme rozmrazit. Brambory a květák uvaříme v hrnci s vodou doměkka.
  2. Než se květák a brambory uvaří, připravíme si světlou jíšku z másla a kukuřičné mouky. Až je zelenina měkká, polovinu vybereme děrovanou naběračkou do mísy jako základ pro karbanátky. Připravenou jíšku rozmícháme v polévce a ještě ji 20 minut vaříme. Hotovou polévku podle chuti dosolíme a podáváme ji horkou.
  3. Z odložené zeleniny v míse připravíme karbanátky tak, že k ní přidáme rozmražený špenátový protlak, vejce, nasekanou cibuli, utřený česnek a nakrájené nebo nastrouhané klobásy a nastrouhaný sýr. Směs ochutíme solí a zahustíme kukuřičnou, pohankovou a sójovou moukou tak, aby se ze směsi daly tvarovat karbanátky. Karbanátky v dlaních vytvarujeme, před smažením je obalíme ve strouhance a smažíme je po obou stranách dozlatova, nejlépe na olivovém oleji. Karbanátky podáváme teplé.