Kvášlický zajíc s kysaným zelím
Ingredience
Česnek |
6 stroužek |
Máslo čerstvé |
60 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
0.5 dl |
Slanina vepřová |
100 g |
Smetana jihočeská zakysaná15% |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 dl |
Zaječí maso |
2 kg |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
70 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
5 dl |
Zelí kysané |
750 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Dobře očištěného a omytého zajíce prošpikujeme nakrájenou slaninou, česnekem, maso dobře osolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Zajíce přelijeme 60 g rozpuštěného másla, přilijeme 1.5 dl vody, 0.5 dl piva, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Maso během pečení obracíme a poléváme výpekem.
- Kysané zelí dáme do menšího vyššího hrnce, který posadíme do hrnce s vodou. Zelí přelijeme 70 g rozpuštěného másla, přilijeme tolik vařící vody, aby jen pokryla zelí, promícháme a větší hrnec zakryjeme místo poklice pečícím papírem, který jsme ze spodní strany slabě potřeli máslem. Papír musí mít větší průměr, protože jej zachytíme tak, že jej těsně přitiskneme k okrajům hrnce, a okolo hrnce převážeme provázkem. Zelí ve vodní lázni vaříme 15-20 minut. Po uvaření odstraníme papír, hrnek vyjmeme z vodní lázně, zelí podle chuti osolíme, případně i osladíme a promícháme.
- Upečeného zajíce rozporcujeme, do výpeku zamícháme rozšlehanou zakysanou smetanu. Každou porci masa polijeme smetanovým výpekem. Maso na talířích ozdobíme kopečky zelí a podáváme.