Kvášlický zajíc s kysaným zelím

Ingredience


Česnek 6 stroužek
Máslo čerstvé 60 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 0.5 dl
Slanina vepřová 100 g
Smetana jihočeská zakysaná15% 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 dl
Zaječí maso 2 kg
Cukr krupice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 70 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 5 dl
Zelí kysané 750 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře očištěného a omytého zajíce prošpikujeme nakrájenou slaninou, česnekem, maso dobře osolíme, opepříme a dáme do pekáčku. Zajíce přelijeme 60 g rozpuštěného másla, přilijeme 1.5 dl vody, 0.5 dl piva, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Maso během pečení obracíme a poléváme výpekem.
  2. Kysané zelí dáme do menšího vyššího hrnce, který posadíme do hrnce s vodou. Zelí přelijeme 70 g rozpuštěného másla, přilijeme tolik vařící vody, aby jen pokryla zelí, promícháme a větší hrnec zakryjeme místo poklice pečícím papírem, který jsme ze spodní strany slabě potřeli máslem. Papír musí mít větší průměr, protože jej zachytíme tak, že jej těsně přitiskneme k okrajům hrnce, a okolo hrnce převážeme provázkem. Zelí ve vodní lázni vaříme 15-20 minut. Po uvaření odstraníme papír, hrnek vyjmeme z vodní lázně, zelí podle chuti osolíme, případně i osladíme a promícháme.
  3. Upečeného zajíce rozporcujeme, do výpeku zamícháme rozšlehanou zakysanou smetanu. Každou porci masa polijeme smetanovým výpekem. Maso na talířích ozdobíme kopečky zelí a podáváme.