Kynuté slané pečivo pro celiatiky

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 20 g
Kmín celý 1 kávová lžička
Mléko polotučné 250 ml
Olej stolní 3 polévková lžíce
Směs Promix UNI komfort 400 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V malém množství teplé vody rozmícháme kvasnice a cukr.
  2. Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku Promix UNI se lžičkou soli. K mouce přidáme 1 a půl rozšlehaného vejce,(druhou půlku vejce odložíme na potření pečiva před pečením), dále přidáme k mouce olej, mléko a rozpuštěné kvasnice, vyhněteme ze surovin v míse hladké těsto. Na hnětení těsta je nejlepší použít elektrický hnětač. Z hotového těsta vytvarujeme rukama, které máčíme ve vodě, tvary rohlíků, nebo housek a rozložíme je na pečícím papírem vyložený plech. Takto připravené pečivo potřeme odloženým rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem. Pečivo poté necháme 15 minut kynout. Než pečivo vykyne, zapneme troubu na nejvyšší možnou teplotu a vložíme na její dno nádobku s vodou aby pečivo bylo vláčné. Nakynuté pečivo pečeme asi 10 minut při nejvyšší teplotě, po této době teplotu snížíme na střední a pečeme dozlatova ještě 10 minut.