Kynuté slané pečivo pro celiatiky
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
20 g |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Mléko polotučné |
250 ml |
Olej stolní |
3 polévková lžíce |
Směs Promix UNI komfort |
400 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V malém množství teplé vody rozmícháme kvasnice a cukr.
- Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku Promix UNI se lžičkou soli. K mouce přidáme 1 a půl rozšlehaného vejce,(druhou půlku vejce odložíme na potření pečiva před pečením), dále přidáme k mouce olej, mléko a rozpuštěné kvasnice, vyhněteme ze surovin v míse hladké těsto. Na hnětení těsta je nejlepší použít elektrický hnětač. Z hotového těsta vytvarujeme rukama, které máčíme ve vodě, tvary rohlíků, nebo housek a rozložíme je na pečícím papírem vyložený plech. Takto připravené pečivo potřeme odloženým rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem. Pečivo poté necháme 15 minut kynout. Než pečivo vykyne, zapneme troubu na nejvyšší možnou teplotu a vložíme na její dno nádobku s vodou aby pečivo bylo vláčné. Nakynuté pečivo pečeme asi 10 minut při nejvyšší teplotě, po této době teplotu snížíme na střední a pečeme dozlatova ještě 10 minut.