Mandlová vánočka s ořechy a citrónovou vůní

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr krupice 9 kávová lžička
Droždí 20 g
Mandle 1 hrst
Mléko polotučné 250 ml
Mouka bezlepková 40 g
Olej stolní 100 ml
Ořechy lískové 1 hrst
Rozinky tmavé 1 hrst
Šťáva citrónová 1 polévková lžíce
Sůl 2 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ořechy a mandle nasekáme, rozinky na sítku propereme pod tekoucí vodou a nechme okapat. Jednu třetinu ořechů, mandlí a rozinek odložíme na závěrečné posypání před pečením.
  2. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí se lžičkou cukru a necháme na teplém místě vzejít. Do vzkypělého droždí přimícháme žloutky, olej, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a po částech vmícháváme mouku. Z těchto ingrediencí vymícháme hladké těsto, které můžeme umíchat i pomocí elektrického hnětače. Před koncem hnětení zapracujeme do těsta oříšky, mandle a rozinky.
  3. Těsto ihned po uhnětení dáme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali bezlepkovou moukou a necháme v teple kynout asi 45 minut. Než vánočka vykyne, zapneme troubu na maximum, aby se dobře prohřála.
  4. Po vykynutí vánočku potřeme rozšlehaým vejcem a posypeme 1/3 nasekaných ořechů a mandlí. Potom formu s vánočkou vložíme do vyhřáté trouby a prvních 10 minut pečeme při vysoké teplotě. Potom vánočku zkontrolujeme, jestli se zvrchu připaluje, přikryjeme ji pečícím nebo navlhčeným papírem. Vánočku dopékáme asi 1 hodinu.
  5. Hotovou vánočku posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ji vychladlou, jako pohoštění.