Mandlová vánočka s ořechy a citrónovou vůní
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
9 kávová lžička |
Droždí |
20 g |
Mandle |
1 hrst |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka bezlepková |
40 g |
Olej stolní |
100 ml |
Ořechy lískové |
1 hrst |
Rozinky tmavé |
1 hrst |
Šťáva citrónová |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Ořechy a mandle nasekáme, rozinky na sítku propereme pod tekoucí vodou a nechme okapat. Jednu třetinu ořechů, mandlí a rozinek odložíme na závěrečné posypání před pečením.
- Ve vlažném mléce rozmícháme droždí se lžičkou cukru a necháme na teplém místě vzejít. Do vzkypělého droždí přimícháme žloutky, olej, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a po částech vmícháváme mouku. Z těchto ingrediencí vymícháme hladké těsto, které můžeme umíchat i pomocí elektrického hnětače. Před koncem hnětení zapracujeme do těsta oříšky, mandle a rozinky.
- Těsto ihned po uhnětení dáme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali bezlepkovou moukou a necháme v teple kynout asi 45 minut. Než vánočka vykyne, zapneme troubu na maximum, aby se dobře prohřála.
- Po vykynutí vánočku potřeme rozšlehaým vejcem a posypeme 1/3 nasekaných ořechů a mandlí. Potom formu s vánočkou vložíme do vyhřáté trouby a prvních 10 minut pečeme při vysoké teplotě. Potom vánočku zkontrolujeme, jestli se zvrchu připaluje, přikryjeme ji pečícím nebo navlhčeným papírem. Vánočku dopékáme asi 1 hodinu.
- Hotovou vánočku posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ji vychladlou, jako pohoštění.