Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem

Ingredience


Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Mák mletý 5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 70 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 3 l
Mléko plnotučné 1.2 dl
Mouka pšeničná hrubá 250 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 1 špetka
Droždí 10 g
Mléko plnotučné 0.6 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme hrubou mouku, uděláme si do mouky důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru a zalijeme je vlahým mlékem (0.6 dl). V teple necháme mouku s kváskem vykynout. K mouce přidáme žloutek, vejce, sůl, 1.2 dl vlahého mléka, dobře těsto promícháme a následně důkladně prohněteme. Vypracované těsto je tuhé a nesmí se lepit na vařečku. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě.
  2. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, z každého utvoříme váleček, překryjeme je utěrkou a necháme 10-15 minut kynout. Mezitím do většího hrnce dáme vařit 2-3 l vody se 2 lžičkami soli. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu, dáme do ní knedlíky a velmi pomalu je vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí (aby unikla pára). Horké knedlíky nakrájíme na plátky, dáme na talíře, posypeme pomletým mákem smíchaným s cukrem, polijeme je rozpuštěným máslem a podáváme.