Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem
Ingredience
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Mák mletý |
5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
70 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Mléko plnotučné |
1.2 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
250 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí |
10 g |
Mléko plnotučné |
0.6 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 7 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy dáme hrubou mouku, uděláme si do mouky důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru a zalijeme je vlahým mlékem (0.6 dl). V teple necháme mouku s kváskem vykynout. K mouce přidáme žloutek, vejce, sůl, 1.2 dl vlahého mléka, dobře těsto promícháme a následně důkladně prohněteme. Vypracované těsto je tuhé a nesmí se lepit na vařečku. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, z každého utvoříme váleček, překryjeme je utěrkou a necháme 10-15 minut kynout. Mezitím do většího hrnce dáme vařit 2-3 l vody se 2 lžičkami soli. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu, dáme do ní knedlíky a velmi pomalu je vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí (aby unikla pára). Horké knedlíky nakrájíme na plátky, dáme na talíře, posypeme pomletým mákem smíchaným s cukrem, polijeme je rozpuštěným máslem a podáváme.