Sladké knedlíčky s tvarohovým těstem

Ingredience


Cukr krystal 3 polévková lžíce
Cukr skořicový 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 40 g
Strouhanka 6 polévková lžíce
Citronová kůra 2 polévková lžíce
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 130 g
Kompot švestkový 500 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka polohrubá 20 g
Tvaroh měkký - nízkotučný 800 g
Vejce slepičí 4 ks
Veka 150 g
Voda pitná 2 l
Zakysaná smetana 1.2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bílou veku pokrájíme na malé kostičky, které v teflonové pánvi dozlatova osmažíme nasucho. Posypeme je polohrubou moukou a pánev odstavíme z plotny.
  2. Do mísy dáme změklé máslo, které vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně budeme zašlehávat žloutek a 3 vejce, jedno po druhém, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Přimícháme kostičky veky, kyselou smetanu, tvaroh a směs důkladně promícháme. Mísu zakryjeme a směs dáme do chladničky na 12 hodin odpočinout.
  3. Druhý den si v pánvi na másle osmažíme dozlatova strouhanku. Dáme ji do mísy, přidáme krystalový cukr, vanilkový a skořicový cukr. Promícháme a odložíme. Do hrnce dáme vařit asi 2 l vody. Bílek vyšleháme na tuhý sníh. Jakmile voda začne vřít, do tvarohového těsta vmícháme vyšlehaný sníh, lžicí vykrajujeme knedlíčky a opatrně je vkládáme do vody. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Horké knedlíčky obalíme v připravené strouhance, dáme je na talíře a servírujeme se švestkovým kompotem.