Sladké knedlíčky s tvarohovým těstem
Ingredience
Cukr krystal |
3 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
40 g |
Strouhanka |
6 polévková lžíce |
Citronová kůra |
2 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
130 g |
Kompot švestkový |
500 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka polohrubá |
20 g |
Tvaroh měkký - nízkotučný |
800 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Veka |
150 g |
Voda pitná |
2 l |
Zakysaná smetana |
1.2 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 23 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Bílou veku pokrájíme na malé kostičky, které v teflonové pánvi dozlatova osmažíme nasucho. Posypeme je polohrubou moukou a pánev odstavíme z plotny.
- Do mísy dáme změklé máslo, které vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně budeme zašlehávat žloutek a 3 vejce, jedno po druhém, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Přimícháme kostičky veky, kyselou smetanu, tvaroh a směs důkladně promícháme. Mísu zakryjeme a směs dáme do chladničky na 12 hodin odpočinout.
- Druhý den si v pánvi na másle osmažíme dozlatova strouhanku. Dáme ji do mísy, přidáme krystalový cukr, vanilkový a skořicový cukr. Promícháme a odložíme. Do hrnce dáme vařit asi 2 l vody. Bílek vyšleháme na tuhý sníh. Jakmile voda začne vřít, do tvarohového těsta vmícháme vyšlehaný sníh, lžicí vykrajujeme knedlíčky a opatrně je vkládáme do vody. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Horké knedlíčky obalíme v připravené strouhance, dáme je na talíře a servírujeme se švestkovým kompotem.