Natržené bramborové knedlíky
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Cibule |
1 ks |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
6 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
3 kávová lžička |
Vepřové maso pečené |
150 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Zelí kysané |
400 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve omyjeme brambory, dáme do je do 1.5 l vody a uvaříme ve slupce. Vaříme je 20 minut, potom je scedíme, necháme úplně vychladnout, oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1.5 lžičky soli, pepř, 3 lžíce sádla, 150 g jemně pokrájeného pečeného masa a drobně pokrájenou cibuli. Směs dobře promícháme a prohněteme. Na pomoučeném vále z těsta utvoříme váleček o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme ho na díly silné 4-5 cm a z každého v dlaních vytvarujeme kulatý knedlík.
- V hrnci si přivedeme k varu 2.5 l vody s 1.5 lžičkou soli. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme je za občasného promíchání 10-14 minut. (První uvařený knedlík vyjmeme, rozkrojíme, abychom zjistili, jestli je dostatečně uvařený.)
- Uvařené "natržené" knedlíky dáme do mísy, polijeme je rozpuštěným sádlem (3 lžíce), promícháme a podáváme s kysaným zelím.