Natržené bramborové knedlíky

Ingredience


Brambory 1 kg
Cibule 1 ks
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 6 polévková lžíce
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 3 kávová lžička
Vepřové maso pečené 150 g
Voda pitná 1.5 l
Zelí kysané 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve omyjeme brambory, dáme do je do 1.5 l vody a uvaříme ve slupce. Vaříme je 20 minut, potom je scedíme, necháme úplně vychladnout, oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1.5 lžičky soli, pepř, 3 lžíce sádla, 150 g jemně pokrájeného pečeného masa a drobně pokrájenou cibuli. Směs dobře promícháme a prohněteme. Na pomoučeném vále z těsta utvoříme váleček o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme ho na díly silné 4-5 cm a z každého v dlaních vytvarujeme kulatý knedlík.
  2. V hrnci si přivedeme k varu 2.5 l vody s 1.5 lžičkou soli. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme je za občasného promíchání 10-14 minut. (První uvařený knedlík vyjmeme, rozkrojíme, abychom zjistili, jestli je dostatečně uvařený.)
  3. Uvařené "natržené" knedlíky dáme do mísy, polijeme je rozpuštěným sádlem (3 lžíce), promícháme a podáváme s kysaným zelím.