Kynuté knedlíky s meruňkami
Ingredience
Cukr krystal |
3 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Droždí |
10 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Meruňky |
1 kg |
Mléko polotučné |
3 dl |
Mouka polohrubá |
550 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme, v cedníku je propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- V mísce do 1 dl vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru a lžíci mouky, promícháme a kvásek necháme 15 minut na teplém místě.
- Zbylou mouku smícháme v míse se zbylým krupicovým cukrem a solí, přilijeme zbylé mléko rozšlehané s vajíčkem, přidáme kvásek, vymícháme tužší těsto a necháme 30 až 45 minut přikryté kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, z kterých uděláme placičky. Na ně dáme poloviny meruněk, placičky zabalíme do tvaru knedlíků a necháme je ještě 10 minut kynout.
- V hrnci přivedeme v varu vodu a vykynuté knedlíky v ní vaříme 5 až 7 minut. Během vaření občas promícháme.
- Uvařené knedlíky hned po vyjmutí propícháme vidličkou a podáváme posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.