Knedlíky z bramborového těsta polévané povidly

Ingredience


Brambory 500 g
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hrubá 80 g
Perník 6 polévková lžíce
Povidla švestková 6 polévková lžíce
Strouhanka 6 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory dobře omyjeme, dáme do vody (7 dl) a vaříme 20 minut doměkka.
  2. Uvařené scedíme, vychladlé oloupeme a jemně pomeleme. Dáme je do mísy, přidáme sůl, hrubou mouku, rozšlehané vajíčko, strouhanku a těsto dobře promícháme a dáme na pomoučený vál. Těsto dobře uhněteme, musí být dosti tuhé. Utvoříme z něj váleček o průměru přibližně 5 cm. Pak z něj nakrájíme dílky silné též 4-5 cm.
  3. V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody. Knedlíky vaříme podle velikosti 10-12 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme sítem, necháme je okapat, dáme na talíře, polijeme je rozpuštěným máslem a rozehřátými švestkovými povidly. Povrch posypeme nastrouhaným perníkem, cukrem a podáváme.