Knedlíky z bramborového těsta polévané povidly
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hrubá |
80 g |
Perník |
6 polévková lžíce |
Povidla švestková |
6 polévková lžíce |
Strouhanka |
6 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 32 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory dobře omyjeme, dáme do vody (7 dl) a vaříme 20 minut doměkka.
- Uvařené scedíme, vychladlé oloupeme a jemně pomeleme. Dáme je do mísy, přidáme sůl, hrubou mouku, rozšlehané vajíčko, strouhanku a těsto dobře promícháme a dáme na pomoučený vál. Těsto dobře uhněteme, musí být dosti tuhé. Utvoříme z něj váleček o průměru přibližně 5 cm. Pak z něj nakrájíme dílky silné též 4-5 cm.
- V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody. Knedlíky vaříme podle velikosti 10-12 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme sítem, necháme je okapat, dáme na talíře, polijeme je rozpuštěným máslem a rozehřátými švestkovými povidly. Povrch posypeme nastrouhaným perníkem, cukrem a podáváme.