Knedlíky plněné jablky, sypané perníkem a ořechy

Ingredience


Jablka 280 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 3.5 l
Cukr skořicový 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Ořechy vlašské 5 polévková lžíce
Perník 100 g
Brambory 1 kg
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme sypání: do misky nastrouháme perník na strouhání. Do druhé misky nahrubo nastrouháme vlašské ořechy, které promícháme se skořicovým cukrem.
  2. Brambory omyjeme, dáme do hrnce s 1.5 litrem vody a vaříme je 20 minut doměkka. Uvařené scedíme, oloupeme a vlahé jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou mouku, sůl-2 lžičky, vejce, těsto promísíme, dáme na pomoučený vál a řádně prohněteme.
  3. Omyjeme sladkokyselá jablka, rozkrájíme je na čtvrtky a vykrojíme jadřince. Poté jablka oloupeme. (V případě, že jsou jablka velmi kyselá, prosypeme je v míse cukrem.)
  4. Těsto na vále rozválíme na placku silnou asi 5 mm a nakrájíme čtverce, přibližně 8 x 8 cm. Na každý čtverec položíme čtvrtku jablka a knedlík zabalíme, okraje k sobě dobře přitiskneme.
  5. V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 1-2 lžičkami soli. Knedlíky vhazujeme do vody, promícháme a pomalu vaříme asi 4-5 minut.
  6. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, okapané dáme na talíře, posypeme cukrem, perníkem, ořechy a polijeme rozpuštěným máslem.
  7. Ihned podáváme.