Koláč z kynutého těsta s meruňkami

Ingredience


Cukr krystal 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 50 g
Droždí 30 g
Hera 130 g
Máslo čerstvé 50 g
Meruňky 250 g
Mouka polohrubá 300 g
Mouka pšeničná hladká 100 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí rozdrobíme do hrnku, posypeme ho krystalovým cukrem, zalijeme vlažnou vodou a kvásek necháme vykynout.
  2. Mouku nasypeme do větší mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme Heru, vejce a vykynutý kvásek. Vše důkladně prohněteme, těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  3. Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme, důkladně opláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat.
  4. Z hladké mouky, moučkového cukru a másla připravíme drobenku.
  5. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, přeneseme na plech s pečicím papírem a vytvoříme vyšší okraje. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme meruňky slupkou nahoru a posypeme je drobenkou.
  6. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut, až okraje mají zlatavou barvu.