Koláč z kynutého těsta s meruňkami
Ingredience
Cukr krystal |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
50 g |
Droždí |
30 g |
Hera |
130 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Meruňky |
250 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Mouka pšeničná hladká |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Droždí rozdrobíme do hrnku, posypeme ho krystalovým cukrem, zalijeme vlažnou vodou a kvásek necháme vykynout.
- Mouku nasypeme do větší mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme Heru, vejce a vykynutý kvásek. Vše důkladně prohněteme, těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme, důkladně opláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat.
- Z hladké mouky, moučkového cukru a másla připravíme drobenku.
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, přeneseme na plech s pečicím papírem a vytvoříme vyšší okraje. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme meruňky slupkou nahoru a posypeme je drobenkou.
- Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut, až okraje mají zlatavou barvu.