Severočeské kynuté knedlíky s meruňkami

Ingredience


Cukr krupice 6 polévková lžíce
Cukr moučkový 6 polévková lžíce
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Meruňky 0.5 kg
Mléko polotučné 2.2 dl
Mouka polohrubá 500 g
Smetana 16% (pochoutková) 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky nalijeme mléko a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.
  2. Ve velké míse pak z téměř všechny mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.
  3. Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na zbytkem mouky pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme půlku meruňky a trochu krupicového cukru, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout.
  5. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě přibližně 10 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.
  6. Severočeské meruňkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem, přelité smetanou a rozpuštěným máslem.