Severočeské kynuté knedlíky s meruňkami
Ingredience
Cukr krupice |
6 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
6 polévková lžíce |
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Meruňky |
0.5 kg |
Mléko polotučné |
2.2 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do misky nalijeme mléko a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.
- Ve velké míse pak z téměř všechny mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.
- Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.
- Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na zbytkem mouky pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme půlku meruňky a trochu krupicového cukru, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout.
- Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě přibližně 10 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.
- Severočeské meruňkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem, přelité smetanou a rozpuštěným máslem.