Meruňkové trojhránky
Ingredience
Cukr moučkový |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Meruňky sušené |
4 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
2 dl |
Mouka pšeničná hladká |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mandle oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Meruňky na chvíli namočíme do studené vody, pak je necháme okapat a nakrájíme na kousky.
- V míse smícháme téměř všechnu mouku, prášek do pečiva, cukr, máslo a sůl. Pak přidáme nakrájené meruňky a za stálého hnětení postupně přiléváme mléko (trochu si necháme na potření trojhránků před pečením), až vypracujeme vláčné těsto.
- Těsto rozdělíme na třetiny, z každé vytvoříme bochánek, který na zbytkem mouky pomoučené pracovní ploše rozválíme na kulatý plát. Každý plát ostrým nožem rozdělíme na pět stejně velkých trojúhelníků, které přendáme na plech s pečicím papírem.
- Trojúhelníky těsta potřeme mlékem, posypeme plátky mandlí a pečeme dozlatova přibližně 20 minut v troubě, předehřáté na 190 stupňů.