Meruňkové trojhránky

Ingredience


Cukr moučkový 100 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Mandle 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Meruňky sušené 4 polévková lžíce
Mléko polotučné 2 dl
Mouka pšeničná hladká 300 g
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mandle oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Meruňky na chvíli namočíme do studené vody, pak je necháme okapat a nakrájíme na kousky.
  2. V míse smícháme téměř všechnu mouku, prášek do pečiva, cukr, máslo a sůl. Pak přidáme nakrájené meruňky a za stálého hnětení postupně přiléváme mléko (trochu si necháme na potření trojhránků před pečením), až vypracujeme vláčné těsto.
  3. Těsto rozdělíme na třetiny, z každé vytvoříme bochánek, který na zbytkem mouky pomoučené pracovní ploše rozválíme na kulatý plát. Každý plát ostrým nožem rozdělíme na pět stejně velkých trojúhelníků, které přendáme na plech s pečicím papírem.
  4. Trojúhelníky těsta potřeme mlékem, posypeme plátky mandlí a pečeme dozlatova přibližně 20 minut v troubě, předehřáté na 190 stupňů.