Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí

Pirohy z listového těsta plněné žampionovou směsí - obrázek

Ingredience


Cibule 2 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Kmín mletý 1 polévková lžíce
Listové těsto 450 g
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Šunka dušená 100 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1.5 dl
Zakysaná smetana 250 g
Žampiony čerstvé 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Listové těsto prohněteme a necháme 15 minut odpočinout.
  2. Žampióny omyjeme pod studenou vodou, necháme je okapat a pak nakrájíme na plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku rozkrájíme na malé kousky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Vajíčko rozklepneme a bílek oddělíme od žloutku.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a na něm krátce osmahneme šunku a cibuli. Přilijeme vodu, přidáme nakrájené žampiony, promícháme, ochutíme kmínem, cukrem, pepřem a solí a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Uvařené necháme zchladnout, pak do směsi vmícháme 2 lžíce zakysané smetany.
  4. Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a rozdělíme ho na 16 čtverců o rozměru asi 10 x 10 cm. Na každý čtverec dáme lžíci směsi z hrnce, okraje potřeme bílkem a čtverec přeložíme tak, aby vytvořil trojúhelník. Okraje k sobě pevně přimáčkneme a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
  5. Na plech rozvineme pečicí papír a na něj naskládáme připravené plněné pirohy, přikryjeme je a necháme 30 až 45 minut odpočinout.
  6. Pirohy před pečením potřeme zbylým žloutkem a plech s nimi vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů, kde je pečeme 30 minut, až mají zlatavou barvu.
  7. Zbylou smetanu smícháme s nasekanou pažitkou a podle chuti přidáme pepř a sůl.
  8. Pirohy podáváme teplé s pažitkovou smetanou.