Knedlíčky plněné mákem s vanilkovou omáčkou

Ingredience


Voda pitná 2 l
Čokoláda na vaření 2 polévková lžíce
Cukr krupice 35 g
Cukr vanilka 1 ks
Mák mletý 100 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Mléko plnotučné 75 ml
Rum 1 polévková lžíce
Sušenky BeBe světlé jemné 60 g
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 40 g
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 10 g
Mouka polohrubá 50 g
Strouhanka 150 g
Tvaroh měkký 300 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 50 g
Cukr vanilka 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Mák mletý 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si začneme připravovat vanilkovou omáčku - do šlehačky vmícháme vanilkový a moučkový cukr, v rendlíku povaříme a přes noc necháme vychladit. Druhý den ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky, vmícháme mírně ušlehanou vychlazenou smetanu a umícháme středně hustou omáčku.
  2. Nejprve si připravíme makovou náplň. Mletý mák s cukrem a medem zahřejeme v rendlíku, přidáme drcené sušenky, vmícháme mléko, rum a na mírném plameni vymícháme kompaktní hmotu. Směs necháme odstát, poté přimícháme strouhanou čokoládu, vanilkový cukr a necháme vychladnout. Z chladné hmoty vyvalujeme malé kuličky a dáme je zmrazit.
  3. Těsto na knedlíčky připravíme ušleháním vejce, žloutku, cukru krupice a vanilkového cukru ve vodní lázni. Do ušlehané pěny vmícháme citronovou šťávu, tvaroh, bílou strouhanku, vanilkový cukr a mouku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce zatuhnout.
  4. Zmrazené makové kuličky balíme do připraveného těsta a vkládáme do vroucí vody. Vaříme zhruba 10 minut.
  5. Před podáváním makové knedlíčky obalíme v umletém máku smíchaném s cukrem. Podáváme přelité vanilkovou omáčkou.