Knedlíčky plněné mákem s vanilkovou omáčkou
Ingredience
Voda pitná |
2 l |
Čokoláda na vaření |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
35 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Mák mletý |
100 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
75 ml |
Rum |
1 polévková lžíce |
Sušenky BeBe světlé jemné |
60 g |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
40 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
10 g |
Mouka polohrubá |
50 g |
Strouhanka |
150 g |
Tvaroh měkký |
300 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
50 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Mák mletý |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den předem si začneme připravovat vanilkovou omáčku - do šlehačky vmícháme vanilkový a moučkový cukr, v rendlíku povaříme a přes noc necháme vychladit. Druhý den ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky, vmícháme mírně ušlehanou vychlazenou smetanu a umícháme středně hustou omáčku.
- Nejprve si připravíme makovou náplň. Mletý mák s cukrem a medem zahřejeme v rendlíku, přidáme drcené sušenky, vmícháme mléko, rum a na mírném plameni vymícháme kompaktní hmotu. Směs necháme odstát, poté přimícháme strouhanou čokoládu, vanilkový cukr a necháme vychladnout. Z chladné hmoty vyvalujeme malé kuličky a dáme je zmrazit.
- Těsto na knedlíčky připravíme ušleháním vejce, žloutku, cukru krupice a vanilkového cukru ve vodní lázni. Do ušlehané pěny vmícháme citronovou šťávu, tvaroh, bílou strouhanku, vanilkový cukr a mouku. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce zatuhnout.
- Zmrazené makové kuličky balíme do připraveného těsta a vkládáme do vroucí vody. Vaříme zhruba 10 minut.
- Před podáváním makové knedlíčky obalíme v umletém máku smíchaném s cukrem. Podáváme přelité vanilkovou omáčkou.