Filé z candáta s paprikovou polévkou
Ingredience
Candát obecný |
600 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Olej olivový |
100 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citronová tráva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Paprika žlutá |
4 ks |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
500 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar drůbeží |
750 ml |
Zázvor celý |
40 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Candáta nafiletujeme, kůži opatrně nařežeme a rybu nakrájíme na porce, cibuli nakrájíme nadrobno, papriku nakrájíme na kostičky, pažitku nasekáme nadrobno.
- Nejprve připravíme rybu. Na oleji na mírném plameni smažíme porce ryby kůží dolů. Když se kůže usmaží dokřupava, přidáme máslo, petrželovou nať a dál pomalu smažíme. Během smažení maso přeléváme výpekem. Usmaženou rybu necháme okapat, osolíme, opepříme a držíme na teple.
- V mezičase připravíme polévku. Cibuli zpěníme na másle, přidáme citronovou trávu, chilli papriku bez semen, oloupaný zázvor, pokrájené papriky a osmažíme. Poté přelijeme vínem a vaříme. Když se víno vyvaří, přilijeme vývar a na mírném plameni vaříme zhruba 40 minut. Uvařenou polévku rozmixujeme a propasírujeme do čistého kastrolu. Polévku varem zredukujeme na polovinu. Do uvařené polévky vmícháme smetanu a osolíme.
- Porce ryby podáváme v hlubokém talíři, přelité polévkou a posypané pažitkou.