Kuře s rozmarýnem pečené na zelenině
Ingredience
Celer řapíkatý |
30 g |
Česnek |
4 stroužek |
Chřest zelený |
6 ks |
Cibulka jarní |
40 g |
Hrášek |
1 hrst |
Kuře |
1.5 kg |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové |
300 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata |
100 g |
Rozmarýn čerstvý |
20 g |
Šalvěj čerstvá |
10 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kuře důkladně očistíme, omyjeme a nakonec osušíme. Odřízneme krk a křídla. Kuře osolíme, opepříme, břišní část potřeme máslem, naplníme nasekanou zelenou častí jarní cibulky, přidáme polovinu šalvěje, na tenké plátky nakrájený česnek, polovinu rozmarýnu. Kuře uzavřeme tak, že mu svážeme nohy, položíme do středu plechu, na odříznutý krk a křídla.
- Mrkev, celer, chřest, bílou část jarní cibulky očistíme, nakrájíme na menší kousky do misky. Přidáme třešňová rajčata, zelený hrášek, zbylé bylinky, všechnu zeleninu dochutíme solí, pepřem, promícháme a rozložíme okolo kuřete. Nakonec oloupeme brambory, omyjeme je, nakrájíme na čtvrtky a rozložíme je na zeleninu na plechu.
- Plech vložíme do nahřáté trouby, kde kuře se zeleninou pečeme doměkka asi 60 minut. Po dobu pečení kuře potřeme několikrát výpekem.
- Upečené kuře nakrájíme na porce a spolu se zeleninou upravíme na talíře. Ihned podáváme.