Křehký dýňový koláč s nektarinkami

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 100 g
Dýně sterilovaná 250 g
Hřebíček mletý 1 špetka
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Nektarinka 400 g
Ořechy Kešu 2 polévková lžíce
Ořechy vlašské 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 100 g
Solamyl 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve rychle vypracujeme těsto z mouky, cukru krupice, másla, žloutku a 1 vejce. Zabalené ve fólii necháme chladit v lednici cca 1hodinu.
  2. Mezitím vymažeme koláčovou formu.
  3. Kousky dýňe necháme na sítu okapat. Nektarinky spaříme vroucí vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Rozmixujeme je s dýní.
  4. Trubu předehřejeme na 200C.
  5. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát, kterým vyložíme formu a okraje zvýšíme o cca 3cm.
  6. Zbylé vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky, hnědý cukr, nasekané kešu, smetanu a koření smícháme a ušleháme krém. Vmícháme rozmixovanou dýni a škrobovou moučku a na závěr sníh z bílků.
  7. Hmotu nalijeme na těsto a pečeme na středním roštu cca 50min.
  8. Hotový koláč dozdobíme půlenými vlašskými ořechy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.