Křehký dýňový koláč s nektarinkami
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
100 g |
Dýně sterilovaná |
250 g |
Hřebíček mletý |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Nektarinka |
400 g |
Ořechy Kešu |
2 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
100 g |
Solamyl |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nejprve rychle vypracujeme těsto z mouky, cukru krupice, másla, žloutku a 1 vejce. Zabalené ve fólii necháme chladit v lednici cca 1hodinu.
- Mezitím vymažeme koláčovou formu.
- Kousky dýňe necháme na sítu okapat. Nektarinky spaříme vroucí vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Rozmixujeme je s dýní.
- Trubu předehřejeme na 200C.
- Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát, kterým vyložíme formu a okraje zvýšíme o cca 3cm.
- Zbylé vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky, hnědý cukr, nasekané kešu, smetanu a koření smícháme a ušleháme krém. Vmícháme rozmixovanou dýni a škrobovou moučku a na závěr sníh z bílků.
- Hmotu nalijeme na těsto a pečeme na středním roštu cca 50min.
- Hotový koláč dozdobíme půlenými vlašskými ořechy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.