Kynuté švestkové knedlíky
Ingredience
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Mouka pšeničná hrubá |
500 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Švestky |
0.5 kg |
Tvaroh tvrdý |
120 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4.1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Švestky důkladně omyjeme studenou vodou a necháme okapat.
- V míse do 1 dl vlažné vody nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek.
- Ve velké míse k mouce přidáme vejce, špetku soli a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které ještě alespoň 30 minut necháme kynout na teplém místě.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na stejně velké kousky, vyválíme placičky, na každou dáme švestku a zabalíme je do tvaru knedlíků.
- Knedlíky vaříme ve vroucí vodě se lžičkou soli přibližně 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou.
- Švestkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, přelité rozpuštěným máslem.