Kuře s pohankovou nádivkou

Ingredience


Celer bulvový 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Kuře 1 ks
Mrkev kořen 2 ks
Pepř černý mletý 6 g
Petržel kořen 1 ks
Petržel kudrnka 20 g
Pohanka 250 g
Provensálské koření 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 150 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pohanku zalijeme půl litrem vroucí, osolené vody a necháme na teplém místě stát asi 15 minut, než se voda s pohankou spojí, a vznikne nám tak pohanková kaše. Do této kaše vmícháme celé vejce. Než se tak stane, připravíme si zeleninu do nádivky a to tak, že česnek utřeme, cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné, stejně velké kousky. Petrželovou nať propláchneme pod vodou, necháme okapat a nasekáme ji nadrobno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Nakrájenou zeleninu a slaninu vmícháme do připravené pohankové kaše, kterou ochutíme solí, pepřem, lžící provensálského koření a nasekanou petrželovou natí. Zeleninu a koření v pohankové kaši důkladně promícháme, čímž nám vznikne pohanková nádivka. Touto nádivkou naplníme vnitřek kuchyňsky očištěného kuřete, které před plněním nádivkou prosolíme a popepříme. Takto připravené kuře pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.