Kuře s pohankovou nádivkou
Ingredience
Celer bulvový |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kuře |
1 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý mletý |
6 g |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel kudrnka |
20 g |
Pohanka |
250 g |
Provensálské koření |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Pohanku zalijeme půl litrem vroucí, osolené vody a necháme na teplém místě stát asi 15 minut, než se voda s pohankou spojí, a vznikne nám tak pohanková kaše. Do této kaše vmícháme celé vejce. Než se tak stane, připravíme si zeleninu do nádivky a to tak, že česnek utřeme, cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné, stejně velké kousky. Petrželovou nať propláchneme pod vodou, necháme okapat a nasekáme ji nadrobno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
- Nakrájenou zeleninu a slaninu vmícháme do připravené pohankové kaše, kterou ochutíme solí, pepřem, lžící provensálského koření a nasekanou petrželovou natí. Zeleninu a koření v pohankové kaši důkladně promícháme, čímž nám vznikne pohanková nádivka. Touto nádivkou naplníme vnitřek kuchyňsky očištěného kuřete, které před plněním nádivkou prosolíme a popepříme. Takto připravené kuře pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.