Jablkový dort s vanilkovým krémem

Ingredience


Cukr krupice 250 g
Jablka 250 g
Kakao - prášek 20 g
Krupice dětská 100 g
Marmeláda rybízová 80 g
Rum 0.5 polévková lžíce
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Tuk 2 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Cukr moučkový 100 g
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 200 g
Mléko plnotučné 125 ml
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto připravíme utřením žloutků s cukrem, přimícháme sodu, kakao, strouhaná jablka, která jsme oloupali a zbavili jádřinců, a krupičku. Na závěr do těsta zapracujeme pevný sníh z bílků. Připravíme spíše řidší těsto, které vlijeme do tukem vymazané dortové formy. Pečeme zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
  2. V mezičase umícháme krém. Ve studeném mléce rozšleháme mouku, směs přivedeme do varu a asi 2 minuty povaříme. Poté za občasného míchání necháme kaši vychladnout. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Po částech vmícháme vychladlou kaši. Dbáme, aby teplota pěny i kaše byla stejná. Umícháme hladký krém.
  3. Upečený dort vyklopíme na mřížku. Vychladlý korpus rozkrojíme a potřeme marmeládou, ve které jsme rozmíchali rum. Poloviny korpusu opět spojíme a celý povrch potřeme připraveným krémem.