Jablkový dort s vanilkovým krémem
Ingredience
Cukr krupice |
250 g |
Jablka |
250 g |
Kakao - prášek |
20 g |
Krupice dětská |
100 g |
Marmeláda rybízová |
80 g |
Rum |
0.5 polévková lžíce |
Soda jedlá |
0.5 kávová lžička |
Tuk |
2 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Cukr moučkový |
100 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mléko plnotučné |
125 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Těsto připravíme utřením žloutků s cukrem, přimícháme sodu, kakao, strouhaná jablka, která jsme oloupali a zbavili jádřinců, a krupičku. Na závěr do těsta zapracujeme pevný sníh z bílků. Připravíme spíše řidší těsto, které vlijeme do tukem vymazané dortové formy. Pečeme zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
- V mezičase umícháme krém. Ve studeném mléce rozšleháme mouku, směs přivedeme do varu a asi 2 minuty povaříme. Poté za občasného míchání necháme kaši vychladnout. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Po částech vmícháme vychladlou kaši. Dbáme, aby teplota pěny i kaše byla stejná. Umícháme hladký krém.
- Upečený dort vyklopíme na mřížku. Vychladlý korpus rozkrojíme a potřeme marmeládou, ve které jsme rozmíchali rum. Poloviny korpusu opět spojíme a celý povrch potřeme připraveným krémem.