Kapří řízky a bramborový salát s majonézou pro celiatiky
Ingredience
Kapr obecný |
1 kg |
Mléko polotučné |
10 ml |
Mouka bezlepková |
10 polévková lžíce |
Olej stolní |
10 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Strouhanka |
15 polévková lžíce |
Sůl |
3 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Brambory zimní |
1.5 kg |
Cibule |
2 ks |
Okurky nakládané |
2 ks |
Paprika sterilovaná |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 g |
Sůl |
3 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
3 l |
Zelenina nakládaná |
250 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Hořčice plnotučná |
2 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
500 ml |
Vejce slepičí |
2 ks |
Worcester (worcesterská omáčka) |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kapra očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce rybího masa osolíme a opepříme z obou stran a necháme je v lednici odpočinout dvě hodiny. Po této době kapří porce obalíme v trojobale: napřed v bezlepkové mouce, potom v celém vejci, ve kterém jsme rozmíchali lžíci mléka, a nakonec v bezlepkové strouhance. Obalené kapří porce potom smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Hotové rybí řízky nepokládáme na sebe, protože by se slepily.
- Brambory salátového typu uvaříme ve slupce a vychladlé a oloupané je nakrájíme na malé kousky, nebo na nudličky, a osolíme je. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme ji horkou vodou. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme je nadrobno. Ze sterilované zeleniny slijeme nálev, a v případě, že nechceme, aby byl salát moc ostrý, vybereme ze zeleniny feferonku. Nakládané okurky nastrouháme, nakládané kapie rozkrájíme na menší kousky. Všechny suroviny přimícháme k nakrájeným bramborám. Salát zalijeme připravenou domácí majonézou, osolíme, opepříme, a po důkladném promíchání necháme v lednici uležet.
- Celá vejce rozmixujeme s hořčicí, cukrem, octem a worcestrem do hladka. Když je směs hladká, mixujeme dál a přiléváme po částech olej, dokud směs nezhoustne.
- Vmícháme do bramborového salátu.
- Kapří řízky podáváme teplé se studeným bramborovým salátem, nejčastěji jako štědrovečerní večeři.