Kapří řízky a bramborový salát s majonézou pro celiatiky

Ingredience


Kapr obecný 1 kg
Mléko polotučné 10 ml
Mouka bezlepková 10 polévková lžíce
Olej stolní 10 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Strouhanka 15 polévková lžíce
Sůl 3 g
Vejce slepičí 1 ks
Brambory zimní 1.5 kg
Cibule 2 ks
Okurky nakládané 2 ks
Paprika sterilovaná 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 g
Sůl 3 g
Vejce slepičí 5 ks
Voda pitná 3 l
Zelenina nakládaná 250 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Hořčice plnotučná 2 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Olej olivový 500 ml
Vejce slepičí 2 ks
Worcester (worcesterská omáčka) 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kapra očistíme a naporcujeme. Jednotlivé porce rybího masa osolíme a opepříme z obou stran a necháme je v lednici odpočinout dvě hodiny. Po této době kapří porce obalíme v trojobale: napřed v bezlepkové mouce, potom v celém vejci, ve kterém jsme rozmíchali lžíci mléka, a nakonec v bezlepkové strouhance. Obalené kapří porce potom smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Hotové rybí řízky nepokládáme na sebe, protože by se slepily.
  2. Brambory salátového typu uvaříme ve slupce a vychladlé a oloupané je nakrájíme na malé kousky, nebo na nudličky, a osolíme je. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme ji horkou vodou. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme je nadrobno. Ze sterilované zeleniny slijeme nálev, a v případě, že nechceme, aby byl salát moc ostrý, vybereme ze zeleniny feferonku. Nakládané okurky nastrouháme, nakládané kapie rozkrájíme na menší kousky. Všechny suroviny přimícháme k nakrájeným bramborám. Salát zalijeme připravenou domácí majonézou, osolíme, opepříme, a po důkladném promíchání necháme v lednici uležet.
  3. Celá vejce rozmixujeme s hořčicí, cukrem, octem a worcestrem do hladka. Když je směs hladká, mixujeme dál a přiléváme po částech olej, dokud směs nezhoustne.
  4. Vmícháme do bramborového salátu.
  5. Kapří řízky podáváme teplé se studeným bramborovým salátem, nejčastěji jako štědrovečerní večeři.