Jelita ze Šumavy

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 5 stroužek
Cibule 1 ks
Kmín drcený 1 kávová lžička
Majoránka 1.5 polévková lžíce
Mléko plnotučné 0.5 l
Nové koření celé 5 ks
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1.5 kávová lžička
Saturejka 1 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Vepřová hlava 0.5 ks
Vepřová krev 0.5 l
Vepřová krkovička 1 kg
Voda pitná 3 l
Žemle tuková 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře očistíme 1/2 vepřové hlavy, vepřovou krkovici, maso dáme
  2. do většího hrnce, přilijeme přibližně 3 l vody, přidáme sůl, oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme přibližně 60–90 minut. Maso by nemělo být příliš měkké.
  3. Mezitím si do mléka namočíme pokrájené housky. Uvařené maso vyjmeme a vychladlé obereme od kostí, pokrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme namočenou housku, majoránku, mletý pepř, drcený kmín a saturejku. Promícháme, dochutíme solí a rozetřeným česnekem. Nakonec přimícháme vepřovou krev.
  4. Směsí prejtu naplníme vepřová střívka, dobře je uzavřeme a v masovém vývaru je vaříme pomalu asi 15-20 minut. Uvařené vyjmeme, necháme okapat a odložíme do chladna.