Jelita ze Šumavy
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Majoránka |
1.5 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
0.5 l |
Nové koření celé |
5 ks |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1.5 kávová lžička |
Saturejka |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vepřová hlava |
0.5 ks |
Vepřová krev |
0.5 l |
Vepřová krkovička |
1 kg |
Voda pitná |
3 l |
Žemle tuková |
4 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Dobře očistíme 1/2 vepřové hlavy, vepřovou krkovici, maso dáme
- do většího hrnce, přilijeme přibližně 3 l vody, přidáme sůl, oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vaříme přibližně 60–90 minut. Maso by nemělo být příliš měkké.
- Mezitím si do mléka namočíme pokrájené housky. Uvařené maso vyjmeme a vychladlé obereme od kostí, pokrájíme na kousky a dáme do mísy. Přidáme namočenou housku, majoránku, mletý pepř, drcený kmín a saturejku. Promícháme, dochutíme solí a rozetřeným česnekem. Nakonec přimícháme vepřovou krev.
- Směsí prejtu naplníme vepřová střívka, dobře je uzavřeme a v masovém vývaru je vaříme pomalu asi 15-20 minut. Uvařené vyjmeme, necháme okapat a odložíme do chladna.