Krémová polévka rajčatová s parmezánem

Ingredience


Bazalka 20 g
Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Hovězí vývar základní 500 ml
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 1 kg
Rozmarýn čerstvý 20 g
Smetana 16% (pochoutková) 125 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 50 g
Tymián čerstvý 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme si cibuli a česnek a obojí nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny.
  2. Do kastrolu vlijeme olivový olej a rozpálíme ho. Vhodíme na něj nasekanou cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Do kastrolu potom vložíme čtvrtky rajčat a přidáme k nim tymián, rozmarýn a bobkový list. Promícháme a zalijeme masovým hovězím vývarem. Vaříme na mírném plameni 25 minut.
  3. Hotovou uvařenou polévku scedíme přes sítko a vlijeme zpátky do hrnce. Osolíme, opepříme a osladíme, promícháme a znovu přihřejeme.
  4. Ušleháme smetanu. Podáváme polévku na hlubokých talířích a každou porci ještě ozdobíme kopečkem ušlehané smetany, kterou takto rozdělíme na čtvrtiny. Posypeme porce bazalkovými lístky. Do polévky si smetanu vmíchá každý sám. Parmezán si přidá každý podle vlastní chuti.