Dragounské zabíjačkové zelí s pálenkou
Ingredience
Česnek |
10 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Jalovec |
6 ks |
Masový vývar |
5 dl |
Paprika mletá pálivá |
1.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce |
Slivovice |
1.2 dl |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vepřová kýta |
1.4 kg |
Zelí kysané |
2 kg |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omyjeme vepřové maso bez kosti a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme cibule a drobně je pokrájíme.
- V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli zpěníme. Přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme maso, sůl, pepř, celý jalovec, znovu promícháme a krátce, asi 1-2 minuty smažíme. Přilijeme vývar a pod poklicí dusíme 60 minut.
- Poté doložíme k masu 2 kg kysaného zelí, promícháme a dusíme dalších 30 minut.
- Mezitím očistíme a utřeme se solí 8-10 stroužků česneku, přimícháme do zelí, přidáme 1 dl pálenky (např. slivovice, jalovice), promícháme, případně dochutíme solí a podáváme.