Dragounské zabíjačkové zelí s pálenkou

Ingredience


Česnek 10 stroužek
Cibule 3 ks
Jalovec 6 ks
Masový vývar 5 dl
Paprika mletá pálivá 1.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 3 polévková lžíce
Slivovice 1.2 dl
Sůl 1 polévková lžíce
Vepřová kýta 1.4 kg
Zelí kysané 2 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme vepřové maso bez kosti a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme cibule a drobně je pokrájíme.
  2. V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli zpěníme. Přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme maso, sůl, pepř, celý jalovec, znovu promícháme a krátce, asi 1-2 minuty smažíme. Přilijeme vývar a pod poklicí dusíme 60 minut.
  3. Poté doložíme k masu 2 kg kysaného zelí, promícháme a dusíme dalších 30 minut.
  4. Mezitím očistíme a utřeme se solí 8-10 stroužků česneku, přimícháme do zelí, přidáme 1 dl pálenky (např. slivovice, jalovice), promícháme, případně dochutíme solí a podáváme.