Vepřová pečeně kořeněná
Ingredience
Bobkový list |
5 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Chilli paprička |
20 g |
Cibule |
100 g |
Citronová kůra |
20 g |
Fenykl obecný |
60 g |
Mrkev kořen |
150 g |
Olej olivový |
80 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Rozmarýn čerstvý |
15 g |
Sůl |
20 g |
Sůl mořská |
60 g |
Vepřová pečeně |
4 kg |
Víno bílé |
300 ml |
Vývar zeleninový |
500 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Do hmoždíře nasypeme fenykl, sušenou chilli papričku, bobkový list, mořskou sůl a rozdrtíme na prášek. Přimícháme strouhanou citronovou kůru. Velký kus vykostěného masa rozložíme na pracovní desku kůží dolů, potřeme připraveným kořením, zavineme, kůži nařízneme do čtverečků, převážeme provázkem, potřeme olejem a posypeme solí s pepřem.
- Do většího pekáče rozložíme kosti, na ně položíme maso, pekáč vložíme do silně vyhřáté trouby, teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dvě a půl hodiny. Cibuli nakrájíme na drobno, celer s mrkví na nudličky nebo nastrouháme nahrubo. Zeleninu do pekáče přidáme asi po hodině pečení, přidáme ještě česnek, rozmarýn a přilijeme víno. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme ještě 20 minut odležet, odstraníme provázek, maso naporcujeme, z pekáče sebereme tuk, přilijeme trochu vývaru a uděláme šťávu. Maso podáváme na servírovací míse a šťávu nalijeme do omáčníku.