Řízky pro císaře

Ingredience


Bujón hovězí 2 dl
Cibule 2 ks
Kapary 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Rýže dušená 350 g
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Slanina vepřová 80 g
Smetana zakysaná 15% 5 dl
Sůl 0.5 polévková lžíce
Telecí kýta 700 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slaninu nakrájíme na tenké proužky. Telecí maso zbavíme blan, omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm přes vlákno. Maso osolíme, opepříme, protkneme slaninou, zlehka naklepeme a poprášíme moukou. V pánvi rozehřejeme sádlo s máslem (1 lžíce) a řízky osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme z omastku a odložíme do rendlíku. Očistíme cibule, rozkrojíme na poloviny a pokrájíme na tenké plátky.
  2. V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, cibuli na něm osmažíme dorůžova, přilijeme bujón, přiložíme řízky a pod poklicí dusíme do měkka přibližně 30 minut. Měkké řízky vyjmeme, do vývaru přimícháme 5 dl kysané smetany a krátce, 2-3 minuty, povaříme. Vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, cibuli pokud se dá prolisujeme, do omáčky přidáme půl lžíce kaparů, řízky a společně vše provaříme asi 1 minutu.
  3. Císařské řízky podáváme s dušenou rýží.