Řízky pro císaře
Ingredience
Bujón hovězí |
2 dl |
Cibule |
2 ks |
Kapary |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Rýže dušená |
350 g |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
80 g |
Smetana zakysaná 15% |
5 dl |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Telecí kýta |
700 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Slaninu nakrájíme na tenké proužky. Telecí maso zbavíme blan, omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm přes vlákno. Maso osolíme, opepříme, protkneme slaninou, zlehka naklepeme a poprášíme moukou. V pánvi rozehřejeme sádlo s máslem (1 lžíce) a řízky osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme z omastku a odložíme do rendlíku. Očistíme cibule, rozkrojíme na poloviny a pokrájíme na tenké plátky.
- V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, cibuli na něm osmažíme dorůžova, přilijeme bujón, přiložíme řízky a pod poklicí dusíme do měkka přibližně 30 minut. Měkké řízky vyjmeme, do vývaru přimícháme 5 dl kysané smetany a krátce, 2-3 minuty, povaříme. Vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, cibuli pokud se dá prolisujeme, do omáčky přidáme půl lžíce kaparů, řízky a společně vše provaříme asi 1 minutu.
- Císařské řízky podáváme s dušenou rýží.