Pizza s bramborami a mozzarellou
Ingredience
Cukr krupice |
20 g |
Droždí sušené |
14 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
800 g |
Mouka pšeničná - Semolina |
200 g |
Sůl mořská |
20 g |
Voda pitná |
650 ml |
Bazalka |
10 g |
Česnek |
1 stroužek |
Olej olivový extra panenský |
30 ml |
Pepř černý mletý |
2 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl mořská |
8 g |
Brambory vařené ve slupce |
1400 g |
Citronová šťáva |
15 ml |
Mozzarella |
680 g |
Olej olivový extra panenský |
30 ml |
Pepř černý mletý |
2 g |
Rozmarýn čerstvý |
4 g |
Sůl |
8 g |
Tymián čerstvý |
4 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do vlažné vody nasypeme droždí, cukr, promícháme a necháme chvilku stát. Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme se solí, přilijeme vodu s droždím a cukrem a vypracujeme těsto. Těsto hněteme asi 10 minut, aby bylo hladké a pružné. Těsto poprášíme trochou mouky, zakryjeme fólií a necháme asi 15 minut odležet. Těsto rozdělíme na osm dílů, z nich uválíme koule, které vyválíme do tenka.
- Česnek nakrájíme na tenké plátky, v rendlíku rozehřejeme olej, přisypeme česnek a osmažíme dorůžova. Přidáme polovinu bazalky, rajčata i s nálevem, sůl, pepř a vaříme zvolna 20 minut. Rajčata by měla být rozvařená na kaši a omáčka by měla zhoustnout. Přimícháme zbytek bazalky a odstavíme.
- Vařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu, rozmarýn, zakápneme citronovou šťávou, zalijeme trochou olivového oleje a promícháme. Těsto pomažeme rajčatovou omáčkou, poházíme ochucenými bramborami, mezery vyplníme kousky mozzarelly a upečeme.
- Hotovou pizzu upravíme na velký servírovací talíř, nakrájíme na trojúhelníky a podáváme.