Nadívaná vraní mláďata

Ingredience


Chléb pšeničný (bílý) 200 g
Kmín drcený 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Muškátový květ 3 špetka
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 4 polévková lžíce
Slanina vepřová 50 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vrána 4 ks
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Játra kuřecí 250 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 5 dl
Petržel - nať 1.5 polévková lžíce
Rohlíky bílé 150 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vraní mláďata oškubeme, vykucháme. Ptáčata dobře omyjeme pod tekoucí teplou vodou a necháme okapat.
  2. Připravíme nádivku: rohlíky pokrájíme na kostičky, vložíme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Kuřecí játra omyjeme, nožem naškrábeme a přidáme k rohlíkům. Přidáme omytou, drobně pokrájenou petrželku, nastrouhanou citrónovou kůru, roztopené máslo, žloutky, sůl, pepř a muškátový květ. Směs důkladně promícháme a zapracujeme do ní tuhý sníh z bílků. Naplníme vraní mláďata, zbytek nádivky odložíme.
  3. Pekáček vytřeme silně sádlem. Maso osolíme, posypeme drceným kmínem a vložíme do pekáčku (prsíčky dospod). Na ně klademe plátky slaniny. Pečeme v předehřáté troubě na 190°- 200°C. Během pečení potíráme rozpuštěným máslem a obracíme (podobně jako při pečení kuřete).
  4. Když jsou "vráňata" do zlatova upečená, vyjmeme je, na výpek rozložíme zbytek nádivky, do nádivky vtlačíme hřbetem dolů naplněná tělíčka a dáme znovu do trouby péct. Pečeme do zlatohněda přibližně 20 - 30 minut. Upečené maso s nádivkou podáváme s bílým chlebem.