Prsa z divoké kachny se švestkami a mandlovými knedlíčky

Ingredience


Bobkový list 5 ks
Celer bulvový 100 g
Cibule 150 g
Kachní prsa 1 kg
Kompot brusinkový 5 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Petržel kořen 80 g
Sádlo škvařené 3 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Švestky 200 g
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno červené 300 ml
Víno portské 100 ml
Mandle 25 g
Mléko plnotučné 100 ml
Muškátový květ 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rohlíky bílé 6 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Prsa z divoké kachny očistíme, vykostíme, osolíme a prošpikujeme sušenými švestkami. Červené víno svaříme s bobkovým listem a tymiánem. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.
  2. Prsa naložíme do vychladlého vína a přes noc necháme pod fólií v chladničce.
  3. Cibuli s kořenovou zeleninou osmažíme na kachním sádle, přidáme marinovaná prsa a osmažíme. Poté zalijeme marinádou a dusíme, až je maso měkké. Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Víno, v kterém se prsa dusila, vaříme, až je zredukované na polovinu, rozmixujeme a přecedíme do čistého kastrolu.
  4. Scezenou omáčku přivedeme do varu, přimícháme brusinky a na mírném plameni vaříme zhruba 10 minut. Na závěr omáčku osolíme, přidáme lístky tymiánu, máslo a červené portské víno.
  5. Kachní prsa rozřízneme a podáváme s mandlovými knedlíčky, přelité omáčkou.
  6. Na mandlové knedlíčky nakrájíme rohlíky na kostičky a vmícháme do žloutků, které jsme našlehali se solí. Přelijeme mlékem, přidáme mandle nakrájené na plátky, drobně posekanou petrželovou nať a kořeníme muškátovým květem. Na závěr přimícháme pevný sníh z bílků. Utvoříme pevnější hmotu, kterou zabalíme do fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme v páře 25 minut.