Prsa z divoké kachny se švestkami a mandlovými knedlíčky
Ingredience
Bobkový list |
5 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Cibule |
150 g |
Kachní prsa |
1 kg |
Kompot brusinkový |
5 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Petržel kořen |
80 g |
Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Švestky |
200 g |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
300 ml |
Víno portské |
100 ml |
Mandle |
25 g |
Mléko plnotučné |
100 ml |
Muškátový květ |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
6 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Prsa z divoké kachny očistíme, vykostíme, osolíme a prošpikujeme sušenými švestkami. Červené víno svaříme s bobkovým listem a tymiánem. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.
- Prsa naložíme do vychladlého vína a přes noc necháme pod fólií v chladničce.
- Cibuli s kořenovou zeleninou osmažíme na kachním sádle, přidáme marinovaná prsa a osmažíme. Poté zalijeme marinádou a dusíme, až je maso měkké. Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Víno, v kterém se prsa dusila, vaříme, až je zredukované na polovinu, rozmixujeme a přecedíme do čistého kastrolu.
- Scezenou omáčku přivedeme do varu, přimícháme brusinky a na mírném plameni vaříme zhruba 10 minut. Na závěr omáčku osolíme, přidáme lístky tymiánu, máslo a červené portské víno.
- Kachní prsa rozřízneme a podáváme s mandlovými knedlíčky, přelité omáčkou.
- Na mandlové knedlíčky nakrájíme rohlíky na kostičky a vmícháme do žloutků, které jsme našlehali se solí. Přelijeme mlékem, přidáme mandle nakrájené na plátky, drobně posekanou petrželovou nať a kořeníme muškátovým květem. Na závěr přimícháme pevný sníh z bílků. Utvoříme pevnější hmotu, kterou zabalíme do fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme v páře 25 minut.