Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra

Ingredience


Anglická slanina 50 g
Brambory 1 ks
Celer bulvový 0.5 ks
Hovězí vývar základní 1 l
Kedlubna 1 ks
Mrkev kořen 250 g
Petržel kořen 1 ks
Sůl 1 špetka
Máslo čerstvé 30 g
Mouka polohrubá 1 kávová lžička
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 50 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev, celer, petržel a bramboru omyjeme a oškrábeme. Kedlubnu oloupeme. Všechnu zeleninu potom nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Slaninu si pokrájíme na kostičky, které vsypeme do hrnce a počkáme, dokud na mírném ohni nezesklovatí. Pak ke slaninovým kostičkám postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu. Všechno 10 minut dusíme. Zalijeme zeleninu vývarem a ponecháme 20 minut vařit.
  3. Zatím si připravíme sýrové noky. Do misky vložíme změklé máslo, ke kterému rozklepneme vejce, přidáme polohrubou mouku, strouhanku a nastrouhaný ementál. Směs promícháme, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hmotu dobře promísíme a necháme 10 minut odležet. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme z hmoty noky a vhazujeme je do polévky. Ztlumíme oheň, aby polévka nevřela, a noky vaříme na mírném plameni asi 5 minut.
  4. Nakonec polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.