Polévka zeleninová s noky ze strouhaného sýra
Ingredience
Anglická slanina |
50 g |
Brambory |
1 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Kedlubna |
1 ks |
Mrkev kořen |
250 g |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka polohrubá |
1 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mrkev, celer, petržel a bramboru omyjeme a oškrábeme. Kedlubnu oloupeme. Všechnu zeleninu potom nastrouháme na hrubém struhadle.
- Slaninu si pokrájíme na kostičky, které vsypeme do hrnce a počkáme, dokud na mírném ohni nezesklovatí. Pak ke slaninovým kostičkám postupně přidáváme nastrouhanou zeleninu. Všechno 10 minut dusíme. Zalijeme zeleninu vývarem a ponecháme 20 minut vařit.
- Zatím si připravíme sýrové noky. Do misky vložíme změklé máslo, ke kterému rozklepneme vejce, přidáme polohrubou mouku, strouhanku a nastrouhaný ementál. Směs promícháme, opepříme, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hmotu dobře promísíme a necháme 10 minut odležet. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme z hmoty noky a vhazujeme je do polévky. Ztlumíme oheň, aby polévka nevřela, a noky vaříme na mírném plameni asi 5 minut.
- Nakonec polévku rozdělíme do talířů a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.