Krupková pečená fašírka se špekáčky
Ingredience
Česnek |
10 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
4 polévková lžíce |
Špek |
200 g |
Špekáčky |
5 ks |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zelí kysané |
400 g |
Brambory |
500 g |
Voda pitná |
8 dl |
Krupky trhané |
220 g |
Voda pitná |
5 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Den předem omyjeme brambory a uvaříme je ve slupce. Vaříme přibližně 20 minut, scedíme a necháme vychladnout.
- Druhý den promyjeme malé krupky - lámanku, dáme ji do rendlíku, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka přibližně 30 minut.
- Oloupané špekáčky nakrájíme na drobné kostičky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. Špek nakrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme máslo a cibuli zpěníme dorůžova.
- Brambory oloupeme, jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim uvařené krupky, cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a směs dobře promícháme a utvoříme šišku, kterou položíme na pekáč s rozehřátým sádlem. Celou fašírku zespodu i z vrchu obložíme plátky špeku a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C do zlatohněda přibližně 45-50 minut. Během pečení fašírku poléváme výpekem.
- Upečenou krupkovou fašírku nakrájíme na plátky a podáváme ji s kysaným zelím.