Krupková pečená fašírka se špekáčky

Ingredience


Česnek 10 stroužek
Cibule 2 ks
Majoránka 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 polévková lžíce
Sádlo škvařené 4 polévková lžíce
Špek 200 g
Špekáčky 5 ks
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Zelí kysané 400 g
Brambory 500 g
Voda pitná 8 dl
Krupky trhané 220 g
Voda pitná 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem omyjeme brambory a uvaříme je ve slupce. Vaříme přibližně 20 minut, scedíme a necháme vychladnout.
  2. Druhý den promyjeme malé krupky - lámanku, dáme ji do rendlíku, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka přibližně 30 minut.
  3. Oloupané špekáčky nakrájíme na drobné kostičky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. Špek nakrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme máslo a cibuli zpěníme dorůžova.
  4. Brambory oloupeme, jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim uvařené krupky, cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a směs dobře promícháme a utvoříme šišku, kterou položíme na pekáč s rozehřátým sádlem. Celou fašírku zespodu i z vrchu obložíme plátky špeku a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C do zlatohněda přibližně 45-50 minut. Během pečení fašírku poléváme výpekem.
  5. Upečenou krupkovou fašírku nakrájíme na plátky a podáváme ji s kysaným zelím.