Pizza s ančovičkami a mozzarellou
Ingredience
Cukr krupice |
20 g |
Droždí sušené |
14 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
800 g |
Mouka pšeničná - Semolina |
200 g |
Sůl mořská |
20 g |
Voda pitná |
650 ml |
Bazalka |
10 g |
Česnek |
1 stroužek |
Olej olivový extra panenský |
30 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl mořská |
8 g |
Ančovička - filety |
320 g |
Chilli paprička |
40 g |
Citronová kůra |
160 g |
Citronová šťáva |
80 g |
Kapary |
240 g |
Mozzarella |
680 g |
Olej olivový extra panenský |
40 g |
Pepř černý mletý |
3 g |
Petržel - nať |
120 g |
Sůl |
15 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do vlažné vody nasypeme droždí, cukr, promícháme a necháme chvilku stát. Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme se solí, přilijeme vodu s droždím a cukrem a vypracujeme těsto. Těsto hněteme asi 10 minut, aby bylo hladké a pružné. Těsto poprášíme trochou mouky, zakryjeme fólií a necháme asi 15 minut odležet. Těsto rozdělíme na osm dílů, z nich uválíme koule, které vyválíme do tenka.
- Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, lístky bazalky trochu posekáme. V rendlíku rozehřejeme olej, přisypeme česnek a osmažíme dorůžova. Přidáme polovinu bazalky, rajčata i s nálevem, sůl, pepř a vaříme zvolna 20 minut. Rajčata by měla být rozvařená na kaši a omáčka by měla zhoustnout. Přimícháme zbytek bazalky a odstavíme.
- Mozzarellu nakrájíme na menší kousky, kapary scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat, filety ančoviček překrojíme napůl, petrželku a chilli papričky bez semínek posekáme najemno, citronovou kůru nastrouháme. Do misky vložíme ančovičky, přisypeme chilli papričky, kapary, citronovou kůru, zalijeme panenským olejem, citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli marinovat. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou, na pizzu rovnoměrně rozložíme ančovičky i s marinádou, posypeme petrželkou, mozarellou, podle chuti osolíme, opepříme a upečeme.
- Pizzu servírujeme na velkém talíři nakrájenou na trojúhelníky.