Pizza s ančovičkami a mozzarellou

Ingredience


Cukr krupice 20 g
Droždí sušené 14 g
Mouka pšeničná hladká T 650 800 g
Mouka pšeničná - Semolina 200 g
Sůl mořská 20 g
Voda pitná 650 ml
Bazalka 10 g
Česnek 1 stroužek
Olej olivový extra panenský 30 g
Pepř černý mletý 2 g
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl mořská 8 g
Ančovička - filety 320 g
Chilli paprička 40 g
Citronová kůra 160 g
Citronová šťáva 80 g
Kapary 240 g
Mozzarella 680 g
Olej olivový extra panenský 40 g
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 120 g
Sůl 15 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vlažné vody nasypeme droždí, cukr, promícháme a necháme chvilku stát. Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme se solí, přilijeme vodu s droždím a cukrem a vypracujeme těsto. Těsto hněteme asi 10 minut, aby bylo hladké a pružné. Těsto poprášíme trochou mouky, zakryjeme fólií a necháme asi 15 minut odležet. Těsto rozdělíme na osm dílů, z nich uválíme koule, které vyválíme do tenka.
  2. Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, lístky bazalky trochu posekáme. V rendlíku rozehřejeme olej, přisypeme česnek a osmažíme dorůžova. Přidáme polovinu bazalky, rajčata i s nálevem, sůl, pepř a vaříme zvolna 20 minut. Rajčata by měla být rozvařená na kaši a omáčka by měla zhoustnout. Přimícháme zbytek bazalky a odstavíme.
  3. Mozzarellu nakrájíme na menší kousky, kapary scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat, filety ančoviček překrojíme napůl, petrželku a chilli papričky bez semínek posekáme najemno, citronovou kůru nastrouháme. Do misky vložíme ančovičky, přisypeme chilli papričky, kapary, citronovou kůru, zalijeme panenským olejem, citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli marinovat. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou, na pizzu rovnoměrně rozložíme ančovičky i s marinádou, posypeme petrželkou, mozarellou, podle chuti osolíme, opepříme a upečeme.
  4. Pizzu servírujeme na velkém talíři nakrájenou na trojúhelníky.