Krémová polévka z kozího sýru

Ingredience


Brambory 80 g
Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Listové těsto 120 g
Olej olivový 15 g
Pepř černý mletý 2 g
Pórek 50 g
Smetana na vaření 500 ml
Sůl 10 g
Šunka parmská 60 g
Sýr kozí 200 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vývar drůbeží 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Syrový očištěný brambor nastrouháme najemno, pórek nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme nahrubo, bylinky posekáme. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přisypeme pórek, necháme zesklovatět, přilijeme smetanu, drůbeží vývar a vaříme zvolna asi čtvrt hodiny. Nyní přisypeme strouhaný brambor se sýrem, povaříme 4 minuty, odstavíme a důkladně rozmixujeme do krémova. Podle chuti osolíme a opepříme. Parmskou šunku nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme. Listové těsto vyválíme na tenčí plát, nařežeme na proužky, vždy dva proužky přiložíme k sobě a zatočíme do vrtule. Vyskládáme na plech potažený papírem na pečení, potřeme žloutkem, posypeme bylinkami, solí, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut dozlatova.
  2. Do polévkových misek rozdělíme opraženou šunku, zalijeme krémem, doplníme bylinkovou tyčinkou a podáváme.