Šumavský pstruh v aspiku
Ingredience
Celer bulvový |
0.25 ks |
Cibule |
1 ks |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý celý |
5 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Pstruh |
1 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Bobkový list |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Lanýž |
1 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Ocet kvasný lihový |
2 kávová lžička |
Okurky |
170 g |
Pepř černý celý |
6 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
8 dl |
Želatina |
35 g |
Hellmann's Majonéza originál |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 26 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Mrkev s kouskem celeru a petržele očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,5-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut. Očištěného, vykuchaného a omytého pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou. Vaříme ho pomalu přibližně 10-15 minut. Uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme na mísu.
- V rendlíku si namočíme želatinu v 8 dl vody na 5 minut. Poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Želatinu za stálého míchání přivedeme k varu a hned rendlík odstavíme z plotny. Chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá. Přecezenou necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany – necháme zatuhnout asi 5 minut, pstruha dáme do podlouhlé úzké formy a želatinou potřeme druhou stranu. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky (bez semínek) nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné lanýže nakrájíme též na velmi tenké nudličky a pokrájenými ingrediencemi obložíme pstruha. Pak pstruha přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin.
- Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.