Šumavský pstruh v aspiku

Ingredience


Celer bulvový 0.25 ks
Cibule 1 ks
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 5 ks
Petržel kořen 1 ks
Pstruh 1 ks
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Bobkový list 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Lanýž 1 ks
Nové koření celé 4 ks
Ocet kvasný lihový 2 kávová lžička
Okurky 170 g
Pepř černý celý 6 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 8 dl
Želatina 35 g
Hellmann's Majonéza originál 2 polévková lžíce
Pepř bílý 3 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev s kouskem celeru a petržele očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu, zeleninu dáme do hrnce, přilijeme 1,5-2 litru vody, přidáme sůl, celý pepř, kmín a vaříme 10 minut. Očištěného, vykuchaného a omytého pstruha vložíme po 10 minutách do vroucí vody se zeleninou. Vaříme ho pomalu přibližně 10-15 minut. Uvařeného pstruha opatrně vyjmeme, necháme okapat a dáme na mísu.
  2. V rendlíku si namočíme želatinu v 8 dl vody na 5 minut. Poté do želatiny přidáme 1-2 lžičky octa, 1-2 lžičky cukru, 0,5 lžičky soli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Želatinu za stálého míchání přivedeme k varu a hned rendlík odstavíme z plotny. Chuť želatiny by měla být mírně sladkokyselá. Přecezenou necháme vychladnout a během chladnutí pomocí potravinářského štětce větší vrstvou želatiny natřeme pstruha nejdříve z jedné strany – necháme zatuhnout asi 5 minut, pstruha dáme do podlouhlé úzké formy a želatinou potřeme druhou stranu. Omyté a osušené čerstvé okurky nakládačky (bez semínek) nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné lanýže nakrájíme též na velmi tenké nudličky a pokrájenými ingrediencemi obložíme pstruha. Pak pstruha přelijeme zbývajícím rosolem a necháme zatuhnout několik hodin.
  3. Před podáváním si vyšleháme smetanu, je-li hustá, zapracujeme do ní majonézu a ochutíme bílým pepřem. Pstruha v aspiku vyklopíme, naporcujeme, každou porci polijeme několika lžícemi majonézové omáčky a podáváme.