Grilovaný candát s kroupami a smetanou

Ingredience


Candát obecný 200 g
Česnek medvědí 40 g
Chřest zelený 100 g
Hrášek 100 g
Máslo čerstvé 20 g
Olej olivový 20 ml
Pepř černý mletý 2 g
Sůl 6 g
Kroupy malé 100 g
Majoránka 4 g
Máslo čerstvé 20 g
Pepř černý mletý 2 g
Šalotka 40 g
Smetana 16% (pochoutková) 100 ml
Sůl 4 g
Voda pitná 200 ml
Majoránka 3 g
Pepř černý mletý 1 g
Smetana na vaření 100 ml
Sůl 3 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kroupy nasypeme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Kroupy scedíme, šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno, česnek na silnější plátky, filety z candáta bez kůže nakrájíme na čtyři plátky, chřest očistíme. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme šalotku, česnek a osmahneme. Česnek vyjmeme, do pánve přidáme kroupy, trochu smetany, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a krátce podusíme.
  2. Porce candáta osolíme, opepříme a na oleji osmažíme z obou stran. Candáta vyjmeme, do pánve přidáme lžíci másla, přisypeme hrášek, pokrájený chřest a orestujeme.
  3. Do rendlíku nalijeme smetanu, přisypeme majoránku, sůl, pepř, provaříme, odstavíme a vyšleháme do řidší pěny.
  4. Z kroupové směsi vytvoříme válečky, nastojato je upravíme na talířky, navrch položíme porce candáta, polijeme smetanovou pěnou a doplníme orestovaným chřestem s hráškem a osmaženým česnekem.